5 грешки, които да избегнете, когато избирате трапезна маса


5 грешки, които да избегнете, когато избирате трапезна маса
Снимка: https://www.grandecor.bg/

4272

Независимо дали става дума за романтична вечеря за двама, традиционен семеен обяд или събиране с приятели, трапезната маса е фокусната точка във вашия дом по време на всяко хранене. За щастие, в днешно време намирането на качествена и стилно изглеждаща маса за хранене, не е толкова трудно колкото изглежда.

Въпреки това, много от хората, все още допускат грешки, търсейки маса за своята трапезария. Кои са най-честите грешки и как да ги избегнете?

1. Грешен размер

Размерите на масата трябва да бъдат съобразени с броя на хората, които ще седят на нея, но също така и с големината на помещението. Височината на трапезната маса обикновено е 75 см.
При правоъгълните маси, размерите са следните:

Ширина – около 85-100 см.

Дължина – 120 см. за маса, подходяща за 4 човека;

Дължина – 150 – 180 см. за маса, подходяща за 6 човека;

Дължина – 210 см. за маса за 8 човека;

Дължина – 300-330 см. за маса за 12 човека;

При кръглите маси:

Диаметър – 90 см. подходяща за 4 човека;

Диаметър – 120 см. подходяща за 6 човека;

Диаметър – 180 см. подходяща за 8 човека;

При кръглите маси има значение дали са с колонна основа или с крака, тъй като броят на седящите места може леко да варира в двата случая.

2. Съобразявате се прекалено много с тенденциите

При избора на маса за хранене модата не трябва да бъде водещ критерий. Дори и да изберете най-актуалната маса от нова дизайнерска колекция, тя може да изглежда нелепо във вашия дом, ако не пасва на останалия интериор или на стила ви на живот. Маса от стомана или стъкло например, няма да изглежда добре в жилище в традиционен стил или на вилата в планината. Освен това тенденциите идват и си отиват, но мебелите остават в дома ви за много по-дълго време.

3. Не мислите за практичността

Дори дадена маса много да ви харесва, тя може да не е подходяща за вашия дом и ежедневие. Не забравяйте, че ще я използвате по няколко пъти на ден в продължение на години. Практичността, удобството и здравината ѝ трябва да са на първо място. Ако имате малки деца, не купувайте метални или стъклени маси с остри ръбове, нито такива, които не са устойчиви на надраскване или разливане на течности. Ако често имате гости, малката маса няма да ви свърши работа, затова заложете на разтегателен модел.

4. Забравяте за поддръжката

Всеки материал има особености относно своята поддръжка и може да бъде повреден при различи условия. Например стъклената или гланцираната маса често може да има следи от пръсти и не бива да бъде почиствана с абразивни препарати. Масата от твърда дървесина е здрава и красива, но може да се надраска и не трябва да остава мокра прекалено дълго време. Когато избирате трапезна маса за своя дом, винаги се интересувайте от материала, от който е направена.

5. Цената ви е определящ критерий

Често срещана грешка при много от купувачите е да търсят възможно най-евтината маса, но това определено не е добра стратегия. Масите с твърде ниска цена са направени от нискокачествени материали и може да се изметнат, износят или дори счупят много бързо. Масата трябва да стои стабилно, да не се клати. Ако е разтегателна, важно е качеството на механизма, ако не искате всяка трансформация да се превърне в мъчение. Потърсете възможно най-здравата и добре направена маса, спрямо предвидения бюджет и не забравяйте, че това е мебел, която ще използвате ежедневно дълги години наред.

Разгледайте трапезни маси в магазин GRANDecor и поръчайте най-подходящата за вашия дом!

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички