6 начина да повишите енергията си, когато не сте се наспали


6 начина да повишите енергията си, когато не сте се наспали
Снимка: iStock/Guliver

12501

Ежедневието на повечето хора в днешно време е изключително натоварено. Затова и мнозина страдат от недоспиване. Ако сте сред тях, имайте предвид, че това може да доведе до сериозни здравословни проблеми и е добре да се стараете всяка нощ да имате поне 7 часа сън. За случаите, в които не успявате, ви предлагаме няколко съвета за повишаване на нивото на енергията:

1. Пийте много вода. Човек се изморява, когато е обезводнен. Така че колкото повече вода пием, толкова по-нащрек и будни се чувстваме. Освен това пиенето на вода налага доста почивки за посещение на тоалетната, което само по себе си ни кара да бъдем по-активни и да не заспиваме на бюрото. Можете да добавите малко лимон във водата. Това би трябвало да ви ободри допълнително.

2. Раздвижете се. Когато става въпрос за това да сме активни, една тренировка е страхотен начин за събуждане. Спортът повишава нивата на енергия и адреналина чрез кръвообращението и ускоряването на метаболизма. Тези промени би трябвало да ви помогнат да оцелеете през деня. Ако спортувате, това също така ще ви помага да спите по-добре нощем. Ако нямате време за пълна тренировка, просто потичайте нагоре-надолу по стълбите или излезте на разходка по време на някоя от почивките ви.

3. Дъвчете дъвка. Проучвания показват, че дъвченето на дъвка може да намали сънливостта, вероятно защото стимулира мозъчната дейност. Ако искате да извлечете най-голям ефект от дъвченето на дъвка, придържайте се към такива с вкус на мента, защото ментата има по-събуждащ ефект. Дъвченето на дъвка обаче ще ви даде само временен импулс, така че разчитайте на дъвката само в редките случаи, когато наистина имате нужда от това.

4. Вземете си студен душ. Студеният душ стимулира тялото, а внезапният шок ще ви събуди. Разбира се, може да нямате възможност да си вземете студен душ няколко пъти през деня. Ако сте на работа, наплискайте лицето си с вода или поставете кубчета лед на китките или на слепоочието си.

5. Внесете разнообразие. Еднообразието няма да ви помогне да се задържите будни. Внасяйте промени в ежедневието си, за да може разнообразието да ви движи. Независимо дали това означава да се шегувате с колегите, да гледате трейлъри на филми в YouTube, да играте някаква игра на компютъра или малко йога в офиса, внасянето на разнообразие ще ви стимулира, когато сте наистина изморени.

6. Прибягвайте до кратки дрямки. Ако можете, дремнете за кратко в ранния следобед около 2 часа. Дремването за 20-25 минути е страхотен начин да презаредите ума и тялото си. Ако нямате късмета да работите на място, където можете да се уедините или пък, ако нямате собствен офис, бъдете изобретателни.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички