6 супер странни забрани от цял свят


6 супер странни забрани от цял свят
Снимка: iStock/Guliver

4853

Когато пътуваме в други държави, рядко се интересуваме от специфичните им закони. А трябва, защото това може да ни спести доста неприятни ситуации. Всъщност някои забрани са толкова странни, че направо няма да повярвате, че съществуват, пише Bright Side.

Забранено е да се ядат сладки на Коледа (Великобритания).

През 1644 г. Оливър Кромуел изцяло забранил празнуването на Коледа, което смятал за неморално. Решението му включвало забрана и за консумиране на всякакви сладкиши за деня. Любопитното е, че този закон формално не е отменен, макар, разбира се, никой да не го спазва.

Забранено е да спасите даващ се човек (Китай).

Тази забрана е свързана с някои индуистки вярвания, според които човек не трябва да се меси в съдбата на друг дори за да го спаси. Циниците обаче смятат, че това е просто пореден начин китайските власти да се справят с пренаселването на страната.

Забранено е да се целуване на гарата (Франция).

Законът действа от 1910 г. Наложило се да го въведат, тъй като много двойки, които трудно понасяли мисълта да се разделят, се целували дълго на гарите и така предизвиквали закъснения на влакове. На някои гари в страната обаче има специални „зони за целуване“.

 

Забранено е да храните гълъбите (Венеция, Италия).

Ако храните гълъбите в града, ще ви глобят. Мярката цели да попречи на нашествие от птиците (каквото има в други населени места в Италия), за да се предпазят статуите и паметниците.

Забранено е да плащате само с монети (Канада).

Искате да изпразните касичката си и да си купите нещо със събраните стотинки? Е, в Канада няма да можете. Там е забранено да плащате само с монети за нещо, което струва над 10 канадски долара.

Забранено е да забравиш рождения ден на жена си (Самоа).

Самоа е малка държава в Тихия океан, която е известна със странните си закони. Един от тях гласи, че е забранено на мъжете да забравят рождения ден на съпругите си. Ако го направят, ще бъдат глобени, а парите от глобата отиват право... в джоба на съпругата.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички