7 дейности, които ще ви накарат да се чувствате щастливи


7 дейности, които ще ви накарат да се чувствате щастливи
Снимка: iStock/Guliver

19679

Имате лош ден, седмица, месец? Тези прости дейности ще ви помогнат да се почувствате по-добре, пише PsyBlog.

1. Мислено се лишете от нещо любимо

Представяте ли си никога да не бяхте срещнали любимия човек, или приятел, или да не притежавахте уменията, които имате? Изследване, проведено през 2008 доказва, че това мисловно упражнение увеличава чувството за смисъл и цялостното удовлетворение от живота.

2. Похарчете пари за някой друг

Когато дава, човек е по-доволен от себе си и се чувства по-добре. Освен това затвърждава социалните си връзки – колкото по-силни са те, толкова по-щастлив е един човек.

3. Направете кратка тренировка

Упражненията безспорно са начело на класацията на нещата, които със сигурност помагат да се чувстваме по-добре. Вече и децата знаят, че по време на спорт организмът отделя ендорфини, а те намаляват стреса, облекчават болката и носят чувство на лека еуфория.

4. Послушайте музика

Номер две в класацията на стратегиите, които хората интуитивно използват, за да се почувстват по-добре. Музиката влияе на настроението по множество начини, като най-известният е, че може да направи доброто настроение още по-добро. Но дори тъжната музика подобрява емоционалното ни състояние, доказват изследвания. А ако сте напрегнати, чуйте най-релаксиращата музика в света.

5. Планирайте

Помните ли детството, когато с нетърпение брояхте дните до празниците? Очакването на приятен момент в бъдещето се оказва важен фактор на позитивното изживяване, като показва изследване от 2007 г. Когато предвкусваме позитивните преживявания, ние сме по-щастливи, отколкото тогава, когато си спомняме действително преживяни щастливи моменти.

6. Избройте 3 хубави неща, които са случили през деня

В края на всеки ден, преди да си легнете, се замислете за няколко минути за три хубави неща от изминалия ден. Не е нужно да са нещо кой знае какво – просто неща, които са ви харесали и зарадвали. Практикуването на това упражнение в продължение на шест месеца чувствително е намалило симптомите на депресия при участниците в изследване, проведено през 2005 г.

7. Упражнявайте нещата, в които сте най-добри

Независимо какви са талантите ви, всеизвестно е, че хората се чувстват най-добре, когато правят нещата, в които са най-добри. Замислете се къде са силните ви страни – може би сте добри в общуването с хората, в математиката, в спорта, в танците. Правете това, което ви се удава и ще бъдете по-щастливи.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички