7-те най-красиви моста в света (снимки)


7-те най-красиви моста в света (снимки)
Снимка:

22955

Мостовете отдавна не са просто съоръжения за преминаване от един на друг бряг, над заливи, проливи и други водни басейни. Архитекти и инженери от цял свят са се стремели и се стремят да ги правят по-широки, по-високи, по-впечатляващи. Следните седем моста пък се определени за най-красивите в света:

Голдън Гейт, Сан Франциско, САЩ


Известен с оранжевия си цвят, този мост се протяга между залива Сан Франциско и Тихия океан и е завършен през 1937 г. Името си дължи на пролива, който прехвърля.

Тауър Бридж, Лондон, Великобритания


Подвижен мост, разположен над река Темза, който се разполовява за преминаването на кораби. Сегашните си цветове (червено, бяло и синьо) мостът получава през 1977 г. по повод сребърния юбилей на кралица Елизабет II. Преди това е бил синьо-зеленикав.

Мостът на въздишките, Венеция, Италия


Мостът на въздишките не получава името си заради въздишките на влюбените, а заради въздишките на осъдените до живот, отвеждани към затвора. Тук те за последен път виждали Венеция и морето. Въпреки това днес се носи легенда, че ако се целунете с любимия си пред моста, ще останете заедно завинаги.

Виадукт Мийо, Мийо, Франция


Един от най-високите мостове в света със своите 343 метра височина, забранен е за преминаване на пешеходци. Любопитен факт е, че малко след официалното откриване на виадукта през 2004 г. максималната разрешена скорост е намалена от 130 до 110 км/ч, тъй като преминаващите автомобили масово намалявали скоростта, за да могат хората вътре да правят снимки.

Мостът в Исфахан, Иран


Tова е един от 11-те мостове в Исфахан, а 33-те му арки са построени около 1602 г. Повечето посетители предпочитат да дойдат след залез, когато мостът бива облян в светлина.

Пон дю Гар, между Юзес и Ним, Франция


Мостът Пон дю Гар е част от 50-километров римски водопровод, построен през първи век, за да пренася вода между Юзес и Ним. Това е най-високият римски акведукт, запазен досега. След като престава да бъде използван за пренасяне на вода, мостът в продължение на векове е употребяван от местните благородници за събиране на пътнически такси. Днес е сред най-популярните забележителности във Франция.

Харбър Бридж, Сидни, Австралия


Според книгата с рекордите на Гинес със своите 48,8 метра това е най-широкият мост в света. Харбър бридж свързва централният бизнес район на Сидни със Северния бряг. По него минават автомобили, железница, велосипеди и пешеходци.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички