Арестуваха банкера Мартин Заимов


Арестуваха банкера Мартин Заимов
Снимка: БГНЕС

8430

Банкерът Мартин Заимов е бил задържан в неделя, съобщи NOVA. Причината е, че е драскал с бяла боя буквите на Паметника на съветската армия в центъра на София.

Дошлите на място служители на реда установили, че има акция на хора, които искат демонтаж на монумента.

По данни на МВР, в неделя сутрин 59-годишен мъж обявил, че е русофоб и като такъв не бил съгласен Паметникът на съветската армия да е в центъра на столицата. Затова започнал да заличава част от надписа на постамента му. Мъжът е бил отведен в Първо РПУ.

Заимов е освободен в ранния следобед на същия ден, съобщава самият той пред "Дневник".

Заимов е част от гражданска инициатива за преместване на паметника, като заяви, че акциите ѝ ще продължат. Целта е монументът, който е държавна собственост, да освободи пространството в общинския парк "Княжеска градина". Мястото му според Заимов е в Музея на социалистическото изкуство.

"Важно е да възстановим достойнството на българите, а не да имаме фиктивно такова, което произвежда чудовища. Не може подобен насилнически паметник, символ на режим, определен за престъпен със закон, да стои в центъра на София", обяснява тезата си той, като добавя, че в надписа върху паметника има неистини.

Заимов смята, че Столична община като минимум трябва веднага да сложи надпис, който да описва историята на паметника, кога и защо е изграден, колко струва окупацията на България, защо е окупирана, кога ѝ е обявена войната. "Дори това не поиска Фандъкова да го направи, не мога да кажа защо, не мога също да кажа кой инструктира българската полиция да прави това, което прави", коментира той.

Мартин Заимов е български финансист и десен политик, бивш зам.-управител на БНБ и кандидат за кмет на София. Той е една от водещите фигури при въвеждането на валутния борд. Дълги години е част от управителния съвет на Societe Generale Expressbank.

Внук е на изтъкнатия революционер Стоян Заимов. 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички