Бил и Мелинда Гейтс - развод за 146 млрд. долара


Бил и Мелинда Гейтс - развод за 146 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

4205

Бил и Мелинда Гейтс, които в рамките на десетилетия натрупаха едно от най-големите лични състояния в историята, обявиха планове за развод. В началото на тази седмица двойката обяви, че след 27 години брак ще постави точка на съвместния си живот. Семейството управлява състояние от 146 млрд. долара, по данни на Bloomberg Billionaires Index. Засега няма публична информация какви са бъдещите им финансови планове. Гейтс все пак посочиха, че ще продължат да си партнират в благотворителната дейност.

„След много размисъл и много работа по отношенията ни, взехме решението да прекратим брака си. Отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен, продуктивен живот.“, обяви двойката чрез съобщение в Twitter.

65-годишният Бил Гейтс, който е съосновател на софтуерния гигант Microsoft, се нарежда на четвърто място сред най-богатите хора в света. Мелинда Гейтс, която е на 56-годишна възраст, придоби международна популярност чрез съвместното управление на семейната фондация Bill & Melinda Gates Foundation. Според някои оценки, организацията е похарчила за благотворителност над 50 млрд. долара. Двамата ще продължат да управляват фондацията съвместно и след развода, посочва говорител на Bill & Melinda Gates Foundation, предава Bloomberg.

По информация на таблоида TMZ, двойката е постигнала споразумение за раздялата си, като засега няма информация как ще бъде разделено богатството им. Личното състояние на Бил Гейтс достига 124 млрд. долара, по данни на Forbes.

Новината за семейство Гейтс идва след като през 2019 година основателят на Amazon Джеф Безос обяви развод със съпругата си Маккензи Скот. Двамата поделиха акциите си в Amazon.com Inc., което автоматично превърна Маккензи в една от най-богатите личности в света.

Подялбата на състоянието на Бил и Мелинда Гейтс обаче изглежда по-голямо предизвикателство спрямо това на Безос, което бе основно под формата на акции в Amazon. В миналото нетното състояние на Бил Гейтс се асоциираше основно с дела му в Microsoft, но понастоящем участието в компанията оформя под 20% от активите му. През последните години Гейтс прехвърли голяма част от дела си във фондацията Bill & Melinda Gates Foundation, като размерът на участието му в Microsoft остава неясен след като напусна борда на директорите през миналата година.

Най-големият актив на милиардера е Cascade Investment, холдингова компания създадена с пари от дивиденти и продажба на акции на Microsoft. Чрез тази компания, Гейтс инвестира, както в недвижими имоти, енергетика и бизнес с настаняване, така и в дузина публични компании, включително в канадската товарна железница Canadian National Railway и Deere & Co. Бил Гейтс посочи как да спечелим войната срещу Covid-19

Според Моника Мацей, бракоразводен адвокат и партньор в Sideman & Bancroft LLP, кантора в Сан Франциско, големият въпрос относно раздялата е до каква степен двойката планира да работи съвместно в бъдеще. По думите й, обикновено при такива раздели се предпочита раздяла на активите с цел повече автономност.

Законите във Вашингтон предполагат как двойката ще раздели активите. Така например, всичко придобито по време на брака се счита за притежавано и от двамата партньори. Това обаче не означава задължително, че всичко ще бъде поделено поравно.

“Не е задължително да е 50 на 50”, казва Джанет Джордж, адвокат от кантората във Вашингтон McKinley Irvin. „Съдът може да предостави повече или по-малко, в зависимост от това какво счита за справедливо и безпристрастно”, казва тя. Обществеността може и никога да не научи как Гейтс са разделили състоянието си, тъй като това може да бъде скрито зад частно споразумение, добавя юристът. Законът във Вашингтон предвижда 90-дневен период, считан от датата на подаване на молбата за развод, преди да излезе с решение.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички