България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View


България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View
Снимка: Getty images

4058

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в платформата Google Street View през 2021 г. и се нарежда на 46-то място в класацията, съобщават от офиса на Google в България. Платформата се ползва вече 15 години. Колите на Google Street View отново ще минат по българските пътища

В далечната 2007 г. Google прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър. Оттогава автомобилите на Google, оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо. Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата - създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации, предаде БТА.

България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея. Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място. Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаос, а една от най-желаните дестинации за почивка от българите - Малдивите - се нарежда на 100-то място.

Сред най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 - април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата Св. Александър Невски в столицата се нарежда на 439-то място.

Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света - Бурж Халифа в Обединените арабски емирства, следвана от Айфеловата кула в Париж и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия.

Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от Св. Александър Невски, напр. Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче в Истанбул (461 място) и дори дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място). До месеци ще наблюдаваме виртуално квартали и улици в България

През последната година интересът към музеите, разглеждани в платформата, също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички