Българите поръчват по един дюнер на всеки две минути


Българите поръчват по един дюнер на всеки две минути
Снимка: iStock/ Guliver

4141

Българите са на четвърто място в Югоизточна Европа по най-много поръчани дюнери, според статистика за изминалата година. Това обявиха от от мултикатегорийното приложение за доставки Glovo по повод световния ден на дюнера, който се отбелязва във втория петък на месец юли.

Близо 261 000 арабски сандвичи са били поръчани чрез Glovo през 2022 г., което средностатистически означава по един на всеки две минути. Любопитен факт е пикът на доставки в дните преди Бъдни вечер, като най-много българи са предпочели да „постят“ с дюнери на 22 декември.

Рекорд: Най-скъпият бургер в света се продава в наша съседка

Потребителят-рекордьор за България е получил общо 258 дюнера от реализирани поръчки през 2022 г., което означава, че е консумирал средно по 5 дюнера всяка седмица. Най-скъпата поръчка, съдържаща дюнери е била на впечатляващата стойност от 550 лв и е заявена към ресторант в София.

Най-често поръчки се правят по време на обедната почивка в делничните дни, като желанието на клиентите за доставка до дома се увеличава значително през студените месеци. Варненци и пловдивчани са сред отличниците по най-много поръчки, веднага след жителите на София. С близо 200% са се увеличили доставките на дюнери в Плевен за изминалата година, а общият интерес към доставките на дюнери бележи ръст в цялата страна.

Арабските фастфууд специалитети се срещат в различни варианти и с различни имена – дюнер, кебап, шаурма, шиш-таук и др., като общото между всички е моделът на приготвяне – най-често изпечено месо или фалафел, гарнирани със сос и зеленчуци, увити в арабски хляб. Характерният им вкус се дължи на предварителното мариноване и овкусяване на месото с традиционни арабски подправки, като в своите съвременни вариации, дюнерите се предлагат и с пържени картофи.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички