Christie’s пуска за първи път на търг дигитално произведение на изкуството


Christie’s пуска за първи път на търг дигитално произведение на изкуството
Снимка: Getty Images

2037

Колаж от 5 000 дигитални произведения на изобразителното изкуство на американския график Майк Винкелман ще бъдат изложени на търг, който ще се проведе от 25 февруари до 11 март. Информацията е публикувана на сайта на аукционна къща Christie’s

Огромният колаж, наречен „Everydays - The First 5 000 Days”, е резултат от 30-годишното творчество на графика от Южна Каролина. През май 2007 г. той решава да създава всеки ден нова картина в дигитален формат в продължение на 5 000 дни и успява да осъществи своя замисъл. 

„Това е първото напълно цифровизирано произведение на изкуството, изложено на търг от традиционна аукционна къща”, подчертава Christie’s, като уточнява, че автентичността на тази работа е сертифицирана благодарение на блокчейн технологията. 

От гледна точка на експертите, колажът отразява еволюцията в творчеството на автора. Той е започнал с обикновени рисунки, а по-късно преминава към 3D-графика, абстрактни образи и експериментира с цветове и форми. 

Рисува герои от анимационни филми, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, лидера на Северна Корея Ким Чен Ин и поп-певеца Майкъл Джексън.

Отделна творба е посветена на епизод от телевизионния дебат на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс с кандидата на демократите Камала Харис на 7 октомври миналата година в Солт Лейк Сити. Тогава вниманието на зрителите на дебата е привлечено не толкова от политическите въпроси, колкото от появилата се около главата на Пенс муха. Това се превърна в централна тема в американските медии и потребителите в социалните медии. 

Christie’s определя творчеството на американския график като „пророческо и често фриволно”. Това не попречи ни най-малко на Винкелман, известен под псевдонима Beeple, да спечели 1,8 млн. последователи в Инстаграм, да си сътрудничи с модната къща Louis Vuitton, компанията Nike, певицата Кейти Пери и актьора Доналд Глоувър. 

Стартовата цена на колажа е само 100 долара. През декември колекция от други 20 работи на художника, изложени на подобен търг, бяха продадени за 3,5 млн. долара, предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички