Чувствате се тъжни през август? Има научна причина за това


Чувствате се тъжни през август? Има научна причина за това
Снимка: iStock/Guliver

6568

Месец август - отпуска, плажове, коктейли, купони... и все пак ви се случва от време на време да се чувствате необяснимо унили. Защо?

За явлението си има дори психологически термин - "августовска тъга". Психологът Стивън Ферандо от Медицински център "Уестчестър" го сравнява с усещането, което много хора имат в неделя вечер, само че с продължителност цял месец.

Настроението на някои хора се влияе силно от сезона. Както знаем, депресиите често се проявяват през зимата, когато е студено, слънчевата светлина е по-малко и се стъмва по-рано.

През месец август пък, особено през втората му половина, вече се прокрадва мисълта за приключващата почивка, предстоящата работна есен не обещава нищо толкова приятно, а и температурите започват да падат с градус или два. Тези фактори карат хората да се чувстват по-тъжни, обикновено за период от около две седмици, обяснява Фернадо през New York Magazine.

Според специалистите за да се справите със състоянието, на първо място не трябва да се изолирате. Излизайте с приятели или организирайте нещо със семейството си. Запълнете свободното си време с дейности, които обичате, бъдете активни. Но не се чувствайте виновни, че не сте 100% щастливи и позитивни постоянно - никой не е такъв.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички