Да се омъжиш за дърво: Над 70 дървета си намериха невести, за да се спасят от сеч


Да се омъжиш за дърво: Над 70 дървета си намериха невести, за да се спасят от сеч
Снимка: iStock/Guliver

2776

Над 70 жени се "омъжиха" за дървета, за да протестират срещу обезлесяването във Великобритания, съобщи Euronews.  В помощ на планетата Земя

Организаторите по опазване на околната среда планираха церемонията в отговор на заявление за план, според който трябва да се построят 166 апартамента на място, където са в момента 74 стари дървета в град Бристол.

Всяка булка носеше сватбена рокля от различна култура на церемонията, извършена от бракосъчетаващ служител, съобщи BBC.

Въпреки че бракът не е правно обвързващ, жените са уверени, че изразяват гласа си в борбата за опазване на местната природа.

"Да се омъжиш за дърво е абсолютна привилегия. Това не е просто сантиментален жест, той е много значим и символичен", казва булката Сюзан Хакет, която живее в района. "Дърветата са чист пример за безусловна любов, която се вписва толкова красиво в цялата идея за брак. Бракът е за цял живот, дишането е за цял живот", подчерта тя, цитирана от БГНЕС.

През 2020 г. Великобритания загуби 4150 хектара от естествените си гори, често за да проправи път за частно строителство.

В този случай се стигна до битка, когато собствениците на терена бяха уведомени за напускане от Общинския съвет на Бристол.

„Бристол се нуждае повече от дървета, отколкото от луксозни частни жилища“, обясни Сузан. Активисти алармираха за бетонирането на дървета по бул. "Граф Игнатиев"

Засега ситуацията остава на изчакване, тъй като Общинският съвет на Бристол отделя време за разглеждане на заявлението, което тепърва трябва да бъде одобрено.

Професор Джон Тарлтън, професор по регенеративна медицина във Ветеринарното училище в Бристол, се опасява, че след като заявлението бъде одобрено, няма да има връщане назад.

Той служи като кум на церемонията и написа „обетите“ на дърветата.

"Това е огромен брой възрастни дървета в част от Бристол, която най-много се нуждае от тях", каза той.

Вдъхновението за инициативата идва от богата история на екологични връзки и защита. През 1970 г. Движението Chipko в Индия се превърна в световноизвестна екологична група, в която групи жени „прегръщат“ дървета, за да защитят горите от сеч. Това създаде прецедент за бъдещ природозащитен активизъм в страната. От друга страна то помогна хората да възприемат термина „прегръщащ дървета“ в световен мащаб за активисти, инвестиращи в екологични каузи. Съвсем наскоро група жени в Сан Хасинто Амилпас, Мексико, проведоха масова церемония по сключване на брак, за да повишат осведомеността относно незаконната сеч в района през 2018 г. Черница на 450 години е сред финалистите в конкурса „Дърво с корен 2020“

„Да се ожениш за дърво е начин на протест, да кажеш, че трябва да спрем да изтребваме Майката Земя всеки ден, всяка минута, всяка секунда“, каза тогава невястата на дърво Долорес Лейсиджи.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички