Егоистите печелят по-малко пари


Егоистите печелят по-малко пари
Снимка: Thinkstock

4069

Егоистите печелят по-малко и имат по-малко деца от алтруистите. Това сочи изследване на учени от Стокхолмския университет, анализирало данните на 60 000 души.

Още в началото на изследването се оказало, че социално ориентираното поведение – т.е. насочено към помагане на други членове на обществото – оказва положително влияние на самочувствието и психичното здраве, а също така укрепва дългосрочните партньорски и романтични отношения.

Изглежда логично да се предположи, че хората, преследващи на първо място собствените си интереси, да са по-успешни във финансово измерение. Само че изследването на шведите опровергава това предположение.

Има любопитен въпрос - как да бъде измерен егоизмът, за да бъде направено сравнение с нивото на доходите? Изглежда, че проф. Кимо Ериксон от Стокхолмския университет е намерил отговор на този въпрос. На него му хрумнало да проучи вече съществуващи бази данни – резултатите от допитвания до общественото мнение, при които хората често разказват за навиците си: отстъпват ли място в градския транспорт, жертват ли свои пари за благотворителност и изпълняват ли работа като доброволци. Учените определили хората със социално ориентирано поведение като по-малко егоистични, а другите – с обратен знак. Двете групи били разделени на няколко категории в съответствие с нивото на усилия, което всеки конкретен респондент полагал за „доброто на обществото“.

И изводите убедително показали, че алтруистите печелят като средно повече от егоистите, също така имат по-често деца.

Но тази зависимост не е пряка: оказва се, че най-високи доходи имат не най-социално ориентираните личности, а „умерените алтруисти“.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички