Експерт по щастие от Харвард: Има 3 вида приятелства - ето защо се нуждаете от всички тях


Експерт по щастие от Харвард: Има 3 вида приятелства - ето защо се нуждаете от всички тях
Снимка: iStock

10382

85-годишно проучване на Харвардския университет открива, че най-важното нещо, което ни носи щастие в живота, са позитивните взаимоотношения, а вашите приятелствата са огромен компонент в този аспект.

Поддържането на дългосрочни и стабилни приятелства е една от седемте практики на хората, които живеят щастливо и здравословно, установява проучването.

И все пак всяко от нашите приятелства има свой собствен чар и не всички ваши приятелства трябва да изглеждат по един и същи начин.

Прочутият гръцки философ Аристотел стеснява кръга на трите вида приятелства, които всички ние имаме. А Артър Брукс, професор от Харвард, който води курс за това как да управляваме щастието, смята, че се нуждаем и от трите вида приятелства, за да се чувстваме истински щастливи в живота.

Трите типа приятелства и защо се нуждаете от всички тях

Това са трите вида приятелства според Аристотел, които се появяват в статията на Брукс, озаглавена "Най-добрите приятели не могат да направят нищо за вас", която той споделя в курса по щастие в Харвард:

  • Полезни приятелства: "Помислете за отношенията, които имате с хората, с които работите или с които правите бизнес. Тези взаимоотношения обикновено имат транзакционен характер", пише Брукс.
  • Приятелства, основани на удоволствието: "Този тип отношения се основават на взаимно възхищение, защото всеки човек извлича удоволствие от другия. Ако човек намира приятеля си за забавен, интересен и източник на удоволствие, това вероятно е приятелство на удоволствието", пише Брукс в статията си.
  • "Перфектни" приятелства: "По стандартите на Аристотел съвършените приятелства са тези между хора, които изпитват взаимна любов към нещо, което не само ги събира, но и издига поведението им до добродетел. Една връзка е съвършена не когато се основава на полезността или удоволствието, а когато е насочена към подобряване на обстоятелствата на другия човек", отбелязва Брукс.

Полезните приятелства невинаги са най-удовлетворяващи, а приятелствата за удоволствие може да не се задълбочат отвъд общите интереси - но и двете са важни.

Тези два вида приятелства са полезни за напредване в живота, "но обикновено не носят трайна радост и комфорт", пише Брукс. Въпреки че се нуждаем от приятелства за удоволствие и за ползи, "не можем да си позволим да рискуваме тези връзки чрез конфронтация, трудни разговори или интимност", казва Брукс.

Поради тази причина "перфектните" приятелства са изключително необходими в живота, в допълнение към другите два вида приятелства, за да изпитваме истинско удовлетворение.

"Може би не сте в състояние да го изразите с думи, но вероятно знаете как изглеждат тези "перфектни" приятелства", пише Брукс.

"Те често се характеризират с обща любов към нещо извън всеки от вас, независимо дали това нещо е трансцедентно (като религията) или просто забавно (като бейзбола), но не зависят от работа, пари или амбиции."

Източник: CNBC

8 неща, които не бива да казвате на шефа, дори да сте приятели

Актьорите от "Приятели" печелят милиони от повторенията на сериала

Откриха колко пари са нужни, за да бъдете щастливи

Ако правите тези 3 неща през почивните дни, ще живеете по-щастливо

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички