Европейските футболни клубове губят 9 млрд. евро заради пандемията


Европейските футболни клубове губят 9 млрд. евро заради пандемията
Снимка: Getty Images/Guliver

1906

Европейските футболни клубове губят 9 млрд. евро приходи в битката с последсвията от COVID-19 пандемията, сочи доклад на УЕФА. Според годишното проучване „Европейски клубен пейзаж”, настоящата проекция на загубени приходи за финансовите 2019/20 и 2020/21 възлиза на 7.2 млрд. евро за първодивизионните клубове и 1.5 млрд. евро за по-нискоразрядните клубове. „В миналогодишния доклад, казах, че европейският футбол е силен, обединен, устойчив и готов за нови предизвикателства. Но никой не можеше да предскаже, че трябваше да се изправим срещу най-голямото предизвикателство за футбола, спорта и обществото в модерни времена“, каза президентът на Европейската футболна централа Александър Чеферин, предава БГНЕС.

Националните първенства и европейските клубни турнири на УЕФА – Шампионска лига и Лига Европа, се проведоха до голяма степен при закрити врати след началото на пандемията в Европа в първите месеци на 2020. „Всяко ниво и ъгъл на професионалния футбол бе сериозно засегнато. Клубовете с голяма зависимост от фенска посещаемост бяха в частност повлияни от пандемията“, се казва в доклада.

В резултат от орязаните бюджети, средствата, похарчени за трансфери от европейските клубове в последния летен трансферен прозорец, са спаднали с 39%. Ограничените приходи принудиха УЕФА временно да разхлаби правилата за Финансовия феърплей (ФФП). Въпреки това, Чеферин призна, че може да има нужда от постоянни промени във ФФП.

„Този доклад ясно показва, че сега оперираме в нова финансова реалност и става ясно, че настоящите правила за Финансовия феърплей ще трябва да бъдат адаптирани и актуализирани. Финансовата устойчивост остава наша цел, и УЕФА и европейският футбол ще работят заедно, за да снабдят нашия спорт с нови правила за розово ново бъдеще“, допълни Чеферин.

Все още не е ясно дали Европейското първенство по футбол ще помогне на УЕФА да подобри финансовата си ситуация. 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички