Гледането на телевизия може да ви убие


Гледането на телевизия може да ви убие
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4032

Телевизията се е превърнала в неизменна част от ежедневието ни. Въпреки развлекателната и информативната страни на програмите, тя има редица вредни ефекти върху човешкия организъм, пише Listverse. Вижте 7 от негативните влияния на гледането на телевизия, за които учените са категорични, че бавно ви убиват в преносния и в буквалния смисъл на думата.

1. Води до висок холестерол. Изследване на Калифорнийския университет разкрива шокиращи данни за въздействието на телевизията върху организма на подрастващите. Децата, които прекарват близо 4 часа пред малкия екрана, имат четири пъти по-високи нива на холестерол. Това съответно повишава четирикратно опасността от развиване на сърдечно-съдови заболявания.

2. Подтиква към агресивно поведение. Още през далечната 1960 г. професор на име Роуел Хесман започва да документира влиянието на насилието, което отразяват медиите, върху психиката на децата. Хесман и екипът му намират доказателства за безспорната връзка между агресията в медиите и в поведението на подрастващите. Някои оспорват това твърдение с аргумента за пушенето и рака на дробовете: „Не всеки, който пуши се разболява от рак на белия дроб, както не всеки, който гледа насилие става зъл, но със сигурност едното стимулира другото“.

3. Намалява умствените способности. Проучване на американския университета „Джон Хопкинс“ сочи, че децата, които гледат телевизия повече от два часа дневно, имат значително по-ниски резултати на стандартни училищни тестове. Същият е ефектът и при тези, които отделят много време за занимания, свързани с компютър.

4. Нарушава съня. При изследване на ефектите на различни фактори, влияещи на човешкия организъм в раните детски години, училище за публично здраве провежда редица тестове, част от които са свързани с въздействието на телевизията върху съня. Резултатите сочат, че един час стоене пред малкия екран съкращава съня със седем минути, а децата с телевизор в спалнята спят с 30 минути по-малко от останалите.

5. Понижава възможностите за развиване на речта. Колкото повече време прекарват пред малкия екран бебетата, толкова по-трудно е за тях да овладеят магията на словото след това, сочат различни социологически проучвания. Заблуда е, че речта, която се носи от телевизионната кутия, помага на децата да учат по-лесно, защото най-добрият начин за развиване на говорните способности в най-ранна възраст си остава живата комуникация.

6. Предизвиква ви да употребявате повече алкохол. Съвместна група от учени от Холандия и Канада събира 80 млади мъже на възраст между 18 и 29 години и ги поставя в различни групи всяка, от които трябва гледа телевизионно съдържание с различна степен на реклама на алкохол. Резултатите показват, че мъжете, изложени на по-силна алкохолна пропаганда, пият 1,5 пъти повече алкохол от останалите участници в изследването. Изследващите признават, че нямат данни за дълготрайното влияние в тази насока, но краткосрочните вреди са налице.

7. Убива ви по-рано. Учени разглеждат навиците на австралийските зрители и доказват, че гледането на телевизия буквално намалява продължителността на човешкия живот – шест часа на ден пред екрана съкращават живота с близо 4,8 години.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички