Индианците Чероки не искат Jeep да използва името им в автомобилите си


Индианците Чероки не искат Jeep да използва името им в автомобилите си
Снимка: FCA

3895

Вождът на индианското племе Чероки, живеещ в САЩ, Чък Хоскин-младши, поиска от Jeep да спре да използва наименованието на народа му в имената на автомобилите на Jeep - Grand Cherokee и Cherokee. Това съобщи Си Ен Ен, предаде БГНЕС. 

„Мисля, че в тази държава живеем в епоха, когато е време корпорациите и спортните компании да спрат да използват индиански имена, изображения и имена на талисмани за своите продукти. Не се съмнявам в техните добри намерения, но ние не се чувстваме зачетени, когато името ни е залепено отстрани на кола“, каза Хоскин-младши. 

На свой ред представители на компанията отбелязаха, че имената на автомобилите са внимателно подбирани и утвърдени в продължение на много години, за да почетат индианските народи за техните благородство, доблест и гордост. 

"Ние сме готови повече от всякога да проведем уважителен и открит диалог с вожда на народа Чероки Чък Хоскин", добави компанията. 

Хоскин обаче подчерта, че няма условия, при които би било приемливо една компания да използва племенно име. "Това е най-ценното нещо, което имаме. Това е част от нашата идентичност", подчерта той. 

Автомобилите Jeep Cherokee се произвеждат от 1974 до 2001 г., производството на автомобили под това име е възобновено през 2013 г. През 1993 г. се появява Jeep Grand Cherokee.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички