Избор на автогуми - как и кога да ги сменим?


Избор на автогуми - как и кога да ги сменим?
Снимка: unsplash.com

1294

За тези от нас, които живеят в по-студен климат, зимните гуми са важна част от рутинната поддръжка на автомобила. Те осигуряват по-добро сцепление при заледени и заснежени условия и дори могат да помогнат за намаляване на риска от участие в произшествие. Но въпреки че са от съществено значение, изборът на подходящи гуми, смяната им и това кога е време да ги смените може да се окаже трудна задача. В тази статия ще разгледаме основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора и смяната на зимни гуми, както и как да разберете кога е време да ги смените.

Със смяната на сезоните се променят и нуждите ни при шофиране. През зимата ниските температури и заледените пътища могат да затруднят особено много придвижването и безопасността. За тази цел инвестирането в комплект зимни гуми Westlake 225/70 R15 е разумно решение за всеки шофьор. Зимните гуми осигуряват по-добро сцепление, управление и стабилност върху сняг и лед, отколкото всесезонните гуми.

Но как да решите кои зимни гуми са най-подходящи за вас? Как да ги смените? И кога е време да ги смените? Ще ви помогнем да разберете всичко това в това ръководство за зимни гуми.

Избор на подходящи зимни гуми

При избора на зимни гуми е важно да вземете предвид типа на автомобила си, климата във вашия район, вида на пътищата, по които обикновено шофирате, и бюджета си.

Ако живеете в по-студен климат, с обилни снеговалежи, трябва да търсите гуми с по-висок индекс на натоварване и по-голяма дълбочина на протектора. Това ще ви осигури по-добро сцепление и по-голяма стабилност при хлъзгави условия.

От друга страна, ако живеете в по-мек климат и не очаквате да срещнете много сняг, може би ще можете да се справите с комплект по-леки, всесезонни гуми.

Също така е много важно да проверите размера на гумите, които купувате. Уверете се, че те са с подходящия размер за вашия автомобил.

Как да смените зимните си гуми?

Ако сте решили да закупите комплект зимни гуми, следващата стъпка е да ги смените. Това е нещо, което можете да направите сами, но винаги е добре да потърсите професионална помощ, ако не сте сигурни как да го направите.

Първото нещо, което трябва да направите, е да вдигнете колата, да демонтирате колелата и да свалите четирите гуми. След това сменете гумите със зимни. Не забравяйте да използвате динамометричен ключ, за да затегнете гайките на колелата до правилния въртящ момент.

Кога да смените зимните си гуми?

Зимните гуми са проектирани да издържат около три зимни сезона, затова е важно редовно да проверявате дълбочината на протектора. Дълбочината на протектора никога не трябва да е по-малка от 4,8 мм. Ако е така, е време да смените гумите си.

Също така трябва да проверявате гумите за пукнатини, прорези или други признаци на износване. Ако гумите ви имат такива следи, е време да ги смените.

И накрая, ако сте шофирали в особено тежки условия, например по неравни пътища или в дълбок сняг, е добре да сменяте гумите си по-често, отколкото обикновено. Това може да помогне за безопасността на вашия автомобил и ще удължи живота на гумите.

В обобщение, зимните гуми са чудесна инвестиция за всеки шофьор, особено при по-студен климат. Уверете се, че сте избрали подходящите за вашия автомобил, климат и бюджет. Също така не забравяйте да ги сменяте сами или да потърсите професионална помощ, както и да ги сменяте на всеки три зими или когато дълбочината на протектора е по-малка от 4,8 мм. Следването на тези стъпки ще ви помогне да се уверите, че сте в безопасност по пътищата тази зима.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички