Излязла от контрол ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната


Излязла от контрол ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната
Снимка: iStock

4218

Според експерти ракета на SpaceX е на път да се сблъска с Луната, след като е прекарала почти седем години в космоса. SpaceX изстреля ракета със спътници Starlink

Ракетата-носител е изстреляна от Флорида през февруари 2015 г. като част от междупланетна мисия за изпращане на космически метеорологичен спътник на милион километри. Но след като завърши дългото изгаряне на двигателите и изпрати Климатичната обсерватория на NOAA в дълбокия космос по пътя към т.нар. точка на Лагранж - неутрална по отношение на гравитацията позиция, която е четири пъти по-далеч от Луната и е на пряка линия със Слънцето, втората степен на ракетата остана без контрол.

На този етап тя е била достатъчно високо, за да не разполага с достатъчно гориво за връщане в земната атмосфера, но също така "не е разполагала с енергия, за да избегне гравитацията на системата Земя-Луна", обяснява метеорологът Ерик Бергер в неотдавнашна публикация в Ars Technica.

"Така че от февруари 2015 г. насам тя се движи по малко хаотична орбита", добави Бергер.

Космическите наблюдатели смятат, че ракетата - около четири тона "космически боклук", е на път да пресече Луната със скорост около 2,58 км/сек в рамките на няколко седмици, предаде БГНЕС, цитирайки Guardian.

Бил Грей, който пише софтуера за проследяване на близки до Земята обекти, астероиди, малки планети и комети, заяви, че на 4 март горната степен на Falcon 9 най-вероятно ще се удари в далечната страна на Луната, близо до екватора.

Анализаторът на данни заяви в неотдавнашна публикация в блога си, че обектът "е направил близко прелитане до Луната на 5 януари", но ще направи "сигурен удар на 4 март".

"Това е първият непреднамерен случай (на удар на космически боклук в Луната), за който знам", добави Грей.

Точното място, на което ще падне ракетата, остава неясно поради непредсказуемия ефект от "натиска" на слънчевата светлина върху ракетата и "неяснотата при измерването на периодите на въртене", което може леко да промени орбитата ѝ.

"Тези непредсказуеми ефекти са много малки. Но те ще се натрупат от сега до 4 март", пише Грей и добавя, че са необходими допълнителни наблюдения, за да се уточнят точното време и място на удара.

Що се отнася до това дали сблъсъкът може да бъде наблюдаван от Земята, Грей казва, че вероятно няма да бъде забелязан.

"По-голямата част от Луната е на пътя и дори да е от близката страна, ударът се случва няколко дни след Новолунието."

Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвардския университет, пише, че ударът е трябвало да се случи на 4 март, но "не е голям проблем".

Въпреки това космическите ентусиасти смятат, че ударът може да предостави ценни данни.

Бергер смята, че събитието ще позволи да се наблюдават материали под повърхността, които ще бъдат изхвърлени от удара на ракетата, докато Грей казва, че "се надява на удар в Луната". SpaceX изстреля ракета с 60 микросателита

"Вече знаем какво се случва, когато боклукът се удари в Земята; няма много какво да научим от това", казва той.  

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички