Използването на смартфона вечер влияе зле на съня


Използването на смартфона вечер влияе зле на съня
Снимка: iStock

4990

Стоенето пред смартфона вечер може да доведе до лошо качество на съня и безсъние, установява скорошно проучване от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Изследователите посочват, че синята светлина, излъчвана от екраните на смартфоните, може да затрудни тялото да навлезе в цикъла му на сън, особено преди лягане, съобщи Study Finds.

"Светлината в синия спектър, като светлината, произведена от смартфон, може да потисне производството на мелатонин, което води до намалена сънливост, затруднено заспиване и невъзстановяващ сън", твърди изследването.

За да разберат как синята светлина влияе на режимите на съня, учените са измерили колко часа 653 участници са използвали смартфоните си в продължение на 30 дни. Те установили, че средното време за целия месец е 38,4 часа (3,7 минути на час), и комбинирали данните с изследване на съня.

Проучването, което взело предвид самоотчетената нощна употреба на смартфони, медицинската информация и навиците на сън на участниците, стигнало до заключението, че по-честата употреба на смартфони е свързана с по-краткия сън.

"Тъй като лошият сън има важни последици за здравето, е необходимо по-нататъшно проучване за установяване на причинно-следствената връзка между използването на смартфона и съня."

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички