Яйцата предпазват от инфаркт и инсулт


Яйцата предпазват от инфаркт и инсулт
Снимка: iStock/ Guliver

34109

Яйцата са една от основните храни на нашата трапеза. Те са хранителни, на достъпна цена и можем да ги консумираме, приготвени по разнообразни начини.

Съществуват и мнения, че заради високото си съдържание на холестерол, е добре консумацията на яйца да се ограничи. Като цяло констатациите от изследванията са противоречиви.

Например мащабно проучване, проведено през 2018 г. и включващо около 500 000 души в Китай, отчело добро влияние на консумацията на яйца върху здравето. Хората, които ги включвали в храненето си всеки ден, показали по-нисък риск от инфаркт и инсулт.

Новото проучване отново е дело на китайски учени, които търсят отговора на въпроса защо. Целта е да се проследи какво е влиянието на консумацията на яйца върху сърдечно-съдовата система и съответно риска от появата на свързани с нея заболявания. Резултатите от проучването са публикувани в списание eLife.

Изследователите са анализирали кръвни проби на близо 4800 души на възраст от 30 до 79 години. От тях повече от 3000 са имали някакви сърдечно-съдови заболявания, докато другите не са имали. Хората предоставили информация за начина, по който са се хранили и колко яйца са присъствали в дневното им меню.

Резултатите показват, че хората, която ядат яйца умерено и редовно, тоест поне едно яйце на ден, имат по-високо ниво на "добър" холестерол. Това се отразява на по-доброто състояние на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, намалява риска от инфаркт и инсулт. Същевременно при хората, които ядат по-малко яйца, се наблюдават по-малко полезни и повече вредни за сърцето метаболити, които представляват продукти на обмяна на веществата. Едно яйце на ден може да направи чудеса със здравето ви

Така учените стигат до извода, че умерената консумация на яйца може да предпази от сърдечно-съдови заболявания. Съответно включването на едно яйце в дневното меню може да се окаже не само вкусно, но и полезно за здравето.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички