Как да предпазите офиса си от обир


Как да предпазите офиса си от обир
Снимка: iStock/Guliver

3605

Обирите продължават да са един от най-сериозните бизнес рискове и в не малко случаи могат да доведат до значими загуби и дори до фалита на една компания. Всеки фирмен обект - магазин, офис, склад, производствено предприятие, може да се окаже обект на обир.

"Въпреки сериозността на тази заплаха, статистиката показва, че компаниите продължават да подценяват този фактор в своята дейност. Това е още по-странно предвид, че често мерките, които ръководството може да предприеме, не изискват сериозни средства, а по-скоро отговорен подход и превантивно мислене. Същевременно щетите от пробив в сигурността могат да са много големи, както във финансово изражение, така и по отношение на бъдещата възможност на компанията да оперира и не на последно място - на доверието на клиентите и партньорите", споделя Богдан Стойчев, собственик на Глобал Секюрити Сървисис.

Достъп до офиса

Колко човека имат ключ или карта за достъп до офиса? А колко външни за фирмата хора влизат – посетители, куриери, познати на служителите и други? Това са все въпроси, които могат да имат важно значение за сигурността. „Въпреки това все още в много фирми ръководството не само не може да отговори на тях, а и не се поддържат никакви писмени или дигитални архиви с информация за влизащите и излизащите от офиса“, посочва Богдан Стойчев. Подготвени и обучени служители от отдел физическа охрана, могат да осъществяват качествен пропускателен режим и да предотвратят нерегламентиран достъп до обекта.

Какво разкриваме в публичното пространство?

В епохата на информационните технологии компаниите се стремят да споделят все повече информация за себе си в интернет - на собствения си уебсайт, в социалните мрежи и други дигитални канали. Това е важно от маркетингова гледна точка, но често може да доведе до изтичането на чувствителна информация, която да компрометира сигурността. Какво е работното време, кога екипът почива и офисът остава празен, колко служители работят в определен търговски обект. Винаги мислете дали информацията, която споделяте, би могла да улесни потенциални крадци.

Внимавайте по празници

Коледните, Великденските и други празници, при които има много почивни дни, винаги са особено привлекателен период за крадците. Затова тогава трябва да сме особено внимателни при споделянето на информация за работното време и отсъствието на служители от офиса. От ключово значение е наемането на охранителна фирма, която да оборудва обектите със СОТ.

Тийм билдинги

Друг рисков момент са тийм билдингите, при които често целият екип заминава за няколко дена извън града и дори – извън страната. Затова е учудващо колко често служителите се надпреварват да споделят предварително информация в социалните мрежи и по други канали къде ще ходят, за колко време и т.н.

Социален инженеринг

Този подход стана известен през последните години, благодарение на използването му от хакери. Той обаче е един от най-старите методи за проникване на външен човек в една организация. Уверете се, че както ръководството, така и служителите са запознати с неговите принципи.

Видео наблюдение

Ако все още не използвате видео наблюдение, е най-добре да преосмислите това. "Видеомониторинтът позволява да се реагира в реално време на всяка ситуация. Той може не само да предотврати обир или друго престъпно деяние, а и да спомогне в редица ежедневни ситуации като противопоказно поведение на служител, конфликт между служител и клиент, и много други. Нашият екип е специализиран в услугите за видеонаблюдение и може както да изгради система за видеонаблюдение от нулата за своя сметка, така и да работи с вече монтирана такава. По този начин клиентът може да запази инвестициите, които вече е направил в оборудване и да получи в добавка към тях нашия дългогодишен опит и експертиза", обяснява още мениджърът.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички