Как да разделите общото пространство у дома на отделни зони


Как да разделите общото пространство у дома на отделни зони
Снимка: Архив

13371

В модерния дом отворените пространства са често срещан и търсен ефект. По-този начин се постига усещане за простор, както и се позволява на обитателите да прекарват повече време заедно, макар и извършвайки различни дейности. Наред с предимствата, обаче, има и някои недостатъци, а именно липсата на възможност за уединение, обзавеждане на една стая, в която всеки кът има различна функция, както и комбиниране на отделните мебели и декорации, така че да оформят едно цяло, завършено помещение.

Вариантите за разделяне на едно голямо общо пространство на отделни по-малки зони, без да се налага строителство или ремонтни дейности, са два - функционално и визуално разделение.

Функционалното разделение ограничава достъпа на светлина, шум, миризма или възможност да се погледне от една част на помещението в друга. Най-често срещаните и достъпни опции са декоративните интериорни паравани, завесите и стъклените панели.


Параван

Интериорните паравани са универсални разделители за стая, които позволяват бързо и лесно да се ограничи видимостта на част от пространството. Основните им предимства се характеризират с мобилност, възможност да се складират без да заемат много място, когато не се ползват, огромно разнообразие на модели, цветове и шарки, които позволяват лесно да се интегрира във вече обзаведено жилище, достъпна цена и липса на нужда от монтаж. Параванът е най-лесния начин да разделите стаята на отделни зони, подходящ както за частни домове, така и за заведения, студиа и салони за красота. Параваните са и предпочитани разделители заради декоративните им качества, тъй като те не само не нарушават цялостната визия на помещението, а и допринасят за неговия атрактивен вид.

На пазара можете да открието този декоративен разделител за стая, изработен от различни материали като канава, флизелин, дърво, метал и PVC.

Завеса

Макар и не така популярен избор за разделител, завесите също вършат чудесна работа в отделяне на една част от стаята. Свикнали сме да използваме завеси и пердета само на прозорците, но те биха могли да бъдат поставени навсякъде, където ви потрябват. Ако живеете в студио и желаете да отделите леглото от дневната, монтирайте корниз на тавана на около 50-60см от крайната линия на леглото. Изберете завеси според личния си вкус и цялостната естетика на дома и ги поставете. Така можете да отделяте спалната зона от останалите и да се изолирате от светлината, а в светлите часове на денонощието, завесите стоят плътно прибрани до стената. Текстилните разделители са популярен избор и за спални с отворен тип гардероб, където стелажи и щендери стоят свободно в помещението без да са отделени в гардероб.


Стъклени панели

Стъклените панели ще ви помогнат да ограничите шума и миризмите, както и ще ви помогнат да стоплите или охладите част от стаята по-бързо, но няма да ограничат визуално пространството. Това е търсен ефект когато държите на простора, но пък с радост ще елиминирате миризмата на готвено, носеща се из целия апартамент. Когато кухнята и хола обитават едно общо помещение, стъклените панели ще позволят на домакинята да готви, докато същевременно поглежда към телевизора в хола, но пък ще ограничи ароматите на храна, които остават дълго след като приключите с кулинарните задачи. Стъклените панели може да бъдат монтирани от стена до стена и да се разпъват и събират когато са ви необходими. Често се използват за външни пространства като тераси и веранди, но вършат отлична работа и в интериора. Единственият им недостатък е високата цена.

Следва да обърнем внимание на визуалното разделение на пространството на отделни, ясно разграничими зони, които преливат плавно една в друга. Лесно можем да постигнем това използвайки етажерки или декоративни панели, подходящата подредба на мебелите, както и подбора на определени цветове и материи.

Етажерка

Етажерката служи като отличен разделител между дневната и кухнята или между хола и коридора, например. За да постигнете желания ефект, изберете висока етажерка с множество рафтове, на които да поставите растения, снимки, сувенири, книги или други предмети близки до сърцето, които ще ви е приятно да виждате всеки ден. Контролирайки колко и какви предмети да изложите на показ, вие конктолирате и колко видимост да пропуска разделителя. Ако ви притеснява трупането на прах и почистването или пък мястото е много ограничено, можете да замените етажерката с декоративен панел. Той обикновено се монтира от тавана до пода, дебел е само 2-3см и привлича внимание с интересни лазерно изрязани форми, които пропускат светлина и видимост между двете му страни. 


Мебелите като разделители

За да разделите визуално едно помещение на отделни зони като хол, кухня, трапезария или домашен офис, не е нужно да поставяте прегради между тях. Самата подредба на мебелите ще обособи отделните зони. Обикновено кухнята е позиционирана до стената, а пред нея са разположени масата за хранене и хола. За да отделите кухнята, използвайте различен тип осветление /насочващо спот осветление ще ви върши чудесна работа/ и заложете на бар плот или кухненски остров. Той ясно ще разграничи края на тази зона от стаята. За трапезарията изберете комплект маса и столове, както и подходящ полилей, който да монтирате над масата. Тези три елемента ще са центърът на вашата трапезария. Холът можете да отделите като разположите дивана и фотьойлите не непосредствено до стената, а с лице един към друг, а в центъра холната масичка – сякаш затваряте кръга за релаксация.


Визуално разделение посредством цветове и материи

Ако пространстово не позволява мебелите да бъдат позиционирани на подходящи места, така че да обособят отделни зони, винаги можете да разчитате на разделение посредством цветове и материи. За пода на кухнята изберете гранитогрес, тъй като е по-практично и лесно за почистване, а за хола подберете подходящ ламинат или паркет. Изберете наситен цвят за кухненските шкафове или гръб на кухнята и по-неутрални цветове за меката мебел. Боядисайте стените зад ъгловия диван, така че ясно да обособят мястото за почивка. Отделете трапезарията като изберете маса и столове от дърво и метал в индустриален стил, дори ако жилището е обзаведено модерно. Именно така ще придадете акцент и ще разделите зоната за хранене.

Вижте още идеи за дома на www.grandecor.bg!

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички

Най-четени новини


виж всички