Как можете да изберете правилно кюнци за печки


Как можете да изберете правилно кюнци за печки
Снимка: Unplash

4402

Освобождаването на миризма и дим от уредите, които използват изкопаеми горива е неизбежно. Това предполага, че при наличие на такива средства за отопление е нужно да бъде изградена качествена димоотводна система. Спецификата на инсталациите е в това, че трябва да се вземат под внимание редица факти, които се отнасят до типа на горивото, дължината на трасето и други. Основен елемент, необходим за да бъде изграден димоотводния път е кюнец за печка. Ако се питате какво точно е това то в следващите редове ще споделим ценна информация относно роля, приложение и особености, отнасящи се до ключа към правилната работа на отоплителния уред.

Що е то кюнец за печка

Представлява цилиндрична, леко извита или Т-образна тръба. Работата, която вършат кюнците е много съществена за това дима, който се освобождава от изгарянето на горивото да може да бъде отведен в атмосферата. За разлика от електрическите печките на дърва, пелети, нафта и газ генерират дим, миризма и токсични елементи, които няма как да останат в помещението, което обитавате.

Затова са необходими кюнци, които успяват да сформират така неречния път, по който се придвижват вредните за човешкото здраве димни газове в атмосферата. Най-често материала, от който се изработват такива елементи са метални листове ламарина, които:

- Устойчиви са на киселинност;

- Издържат на високи температури;

- Не корозират;

- Всеки елемент не тежи повече от 1 кг;

- Приложими са при печки на пелети, газови уреди, такива работещи с твърдо гориво и други.

Подбора им е от съществено значение за домакинството, тъй като от това зависи дълголетието и ефективността от работата на уреда.

Видове и модели

Според формата и размера си кюнците за печки се делят на няколко основни вида:

- Ъглов тип

Имайте предвид, че тук става въпрос за елементи, които се предлагат в 45 и 90 градусови параметри. Идеята е да се оптимизира, а не да се затрудни пътя на дима. С оглед на ефективността се препоръчват не повече от три такива елемента, които да бъдат приложени при промяна на пътя на газовете, които ще се отвеждат в атмосферата;

- Тройник с тапа

Това е така наречения ревизионен елемент, който е широко приложим при системи с по-голяма дължина. Поради риск от образуване на конденз и натрупване на сажди е препоръчително да бъде предвиден такъв кюнец, който ще ви помогне в почистването на системата. Тапата се отстранява лесно и с помощта на подходяща четка се премахват налепите по вътрешността на тръбите без да се налага цялостен демонтаж на всички компоненти;

- Прави

Известни са още като основни. Те съставят гръбнака на димоотводната инсталация. Предлагат се в три основни размера – 100 см, 50 см, 30 см с телескопична опция за удължаване до 50 см. комбинират се успешно с ъгловите и ревизионните елементи.

Основни принципи при избор

Всяка димоотводна система е самостоятелно звено, което се изгражда на база типа на уреда, обичайно използвано гориво, разстояние от позицията на печката до отвора на комина. Това предполага, че подхода за избора на елементи е строго индивидуален, споделят и от македонското списание Новини.

Имайте предвид, че нищо не бива да затруднява отвеждането на дима и миризмата към атмосферата, тъй като това неизбежно би повлияло на ефективността при изгаряне на съответния топлинен ресурс.

Когато избирате кюнци за печка е добре да се съобразите с:

- Киселинност на горивото, което изисква специално покритие и минимална дебелина на материала за изработка на кюнци;

- Брой и вид елементи, от които ще се състави пътя на димните газове;

- Начин на свързване на отделните елементи и укрепването им за стена, таван и други опори чрез скоби;

- Необходимост от ревизии, които да подпомогнат почистването на кюнците;

- Сертификация на продуктите, които да гарантират тяхното качество и оптимална продължителност на експлоатация.

За равномерен горивен процес и среда без дим и миризма бъдете взискателни към подбора на детайли, които са задължителни при употребата на различни видове печки за отопление.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички