Каква течност за електронни цигари да избера?


Каква течност за електронни цигари да избера?
Снимка: iStock

3438

Няма еднозначен отговор на въпроса „коя течност е най-добра?“, тъй като има твърде много фактори за тази покупка. Днес ще се спрем на някои основни точки, които ще ви позволят сами да направите правилния избор. И така, какво трябва задължително да знаете при избора на течност за електронни цигари? Нека видим.

Какво представлява течността за електронни цигари?

Течността е основният консуматив, ,,горивото“ за изпарителя. В англоговорящите страни течността за вейпинг се нарича "e-liquid", във форумите се среща и думата "juice". Как да изберете течност за електронни цигари по ваш вкус?

От какво се правят течностите?

Съставът на течността не е нищо сложно - само глицерин (VG) , пропилен гликол (PG) , аромати и никотин по желание. Различните течности имат различни съотношения PG/VG. Освен това някои производители се гордеят с използването на естествени аромати. Вкусовите качества на течностите варират от единични аромати до сложни композиции, които придават различно усещане при вдишване и издишване, и оставят уникален послевкус.

Никотин

Ако не сте пушач, но искате да пробвате вейп, тогава изберете безникотинова течност за електронни цигари. За тези, които са в процес на отказване на цигарите, има редица течности с различно съдържание на никотин: от 1 mg/ml до 24 mg/ml. По-добре е да изберете съдържанието му въз основа на вида на изпарителя и мощността на устройството. За стандартните електронни цигари е препоръчително да купувате течности с никотин 6-12 mg/ml, тъй като произвеждат малко пари и за да получите точната доза никотин, трябва или да изберете по-силна течност, или да изпарявате по-продължително и упорито. За по-мощни модове са достатъчни 1–3 mg никотин. При тях ,,ударът“ от никотинова течност се усеща по-силно. 

Повече пара или повече вкус?

Течностите варират в различно съотношението VG/PG за различните марки. За хората, които са свикнали да пушат  тютюневи цигари и да използват устройства за начинаещи (с обикновени резервоари с една намотка), е добре да избират течности със съдържание 50VG/50PG за по-наситен вкус или 60VG/40PG за повече пара. Ако искате да се ,,губите“ в облак от пара, вземете течност със съотношение 70VG/30PG, но имайте предвид, че в този случай вкусът ще бъде малко по-слаб. Тази комбинация би била по-подходяща за мощни модове с двойна намотка и RDA.

Безопасност

Течностите със съмнителен произход крият рискове от сериозни проблеми. Някои производители, които искат да забогатеят от невежи потребители, купуват най-нискокачествените съставки и приготвят смеси в неподходящи условия, което може да повлияе неблагоприятно на здравето. Придържайте се към реномирани и добре познати марки, за да сте сигурно в качеството и безопасността на течностите за електронни цигари, които консумирате.

Препоръки за употреба

Както и при други продукти, течностите за електронни цигари трябва да се разклащат от време на време. Така ще постигнете еднородност на съставките в тях, а оттам и по-добър вкус. Някои течности (особено никотиновите) може да имат тъмен нюанс, а други да потъмнеят с времето. В повечето случаи това се дължи на ароматите в състава им, но може да доведе до нуждата от честа смяна на памука и намотката. Препоръчително е течностите за електронни цигари да се съхраняват на тъмни, хладни и сухи места, за да се предотврати окисляването на никотина и загубата на вкуса им. Също така трябва да избягвате излагането им на силни температурни промени и да ги държите в хладилника, ако се налага дългосрочно съхранение. И разбира се, проверявайте датата на производство и срока на годност.

Ако искате да се откажете от пушенето на тютюневи цигари с помощта на вейпинг, можете да го направите без проблеми, стига да изберете правилната концентрация на никотин в течността. Започнете с по-високи mg никотин и постепенно ги намалявайте. Ако не пушите тютюневи цигари, тогава изборът ви е още по-лесен - купувайте безникотинова течност. Запомнете: VG означава повече пара и по-гъста течност, а PG - повече вкус и не толкова гъста течност. Избягвайте течности за електронни цигари от съмнителни търговци. Съхранявайте ги по същия начин като лекарствата – на тъмно и хладно. Разклащайте винаги преди употреба и се наслаждавайте на вкуса им.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички