Какво да не си купувате в пандемията от коронавирус?


Какво да не си купувате в пандемията от коронавирус?
Снимка: iStock

38872

Докато болните от коронавирус по света не спират да нарастват, хората продължават с паническото пазаруване, като се запасяват с продукти от първа необходимост.

Огромното търсене изчерпи в много магазини основни стоки за бита като тоалетна хартия, тестени изделия, сапун за ръце. Продуктите за дезинфекция – медицински спирт, дезинфектанти и основни антибиотици – също са трудно откриваеми в аптеките.

На фона на цялата тази потребителска лудост, търговците вече залагат на ограничения при пазаруване и на онлайн продажби и доставки, за да успеят да снабдят всички, но и да спрат струпванията на хора по магазините.

С какво трябва да сме подготвени в кризисната ситуация?

"Заредете се с двуседмични запаси от вода и храна", съветва сайтът за подготовка за извънредни ситуации и бедствия на вътрешното министерство на САЩ – Ready.gov.

Проверявайте периодично за всякакви лекарства, отпускани по лекарско предписание, и се оборудвайте с всякакви лекарства без рецепта, като обезболяващи, и такива срещу кашлица и настинка, пише кризисният портал.

Американският Червен кръст препоръчва да се съхранява у дома аптечка за лечение на често срещани наранявания, като порязвания, ожулвания, подувания, навяхвания, изкълчвания и други.

Полезните съвети не включват запасяването с многобройни пакети тоалетна хартия. "В момента хората правят невероятно глупави неща", казва пред CNBC Make It Реджина Фелпс, експерт по подготовка за пандемии и управление на кризи.

Фелпс съветва някои от най-големите компании като Whole Foods, Nike и Starbucks при управлението на кризи, включително и пандемии.

Позицията ѝ е разбираема – за 20-годишния ѝ опит в подготовката за пандемии тя е научила, че когато хората или компаниите нямат предварителен план от какво от имат нужда, естествената реакция е да купуват ненужни неща, които никога няма да използват.

Но освен че е безсмислено, това може да ви струва скъпо.

Ето някои от нещата, които да НЕ си купувате, тъй като ще си хвърлите парите на вятъра:

Храни, които обикновено не ядете

Ако влезете в супермаркета без план или списък, обикновено пълните количката с произволни стоки, които после не консумирате, само за да се чувствате по-сигурни.

"Купувайте неща, които наистина ще изядете. А не такива, които просто сте видели и сте си помислили, че могат да са ви полезни. Имате нужда от най-основните продукти", съветва Фелпс.

Медицински маски

В кризисната ситуация с Covid-19 всеки си мисли, че има нужда от маска. Реалността е, че ако не сте болен или се грижите за някой, който е болен, не е необходимо да носите такава, посочва експертът.

Почти същото каза и началникът на кризисния щаб за борба с коронавируса в България – генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Здравите хора няма нужда да носят маски, те са нужни на болните, да не заразяват останалите. Маските дават фалшиво успокоение на здравите, но едва ли ще ги предпазят от коронавирус, обясни шефът на ВМА на редовния си следобеден брифинг.

Луксозни почистващи препарати

Повечето хора се вманиачават с купуването на всякакъв вид почистващи препарати, кърпички и специални дезинфектанти за борба с разпространението на вируса.

По думите на Фелпс всичко, от което наистина се нуждаете, е малко белина и сапун за ръце, за да почистите и дезинфекцирате дома си. Или някой обикновен почистващ препарат, който съдържа хлор.

"Белината е супер евтина. Може да я използвате за почистване на пода, банята, дръжките на вратите и т.н. Нямате нужда от луксозни почистващи препарати", обяснява Фелпс.

Устройства за пречистване на въздуха

Макар че някои препоръчват да се използва овлажнител или някакъв механичен филтър за въздух, за да се подобри качеството на въздуха и да се намали риска от предаване на коронавирус, подобни скъпи устройства реално не са ви необходими.

"Повечето въздушни филтри нямат специфика да улавят и убиват толкова миниатюрни вируси (Covid-19 е с размери в микрони, б.р.) и всъщност няма да помогнат", съветва експертът.

Най-добрият вариант e да проветрявате по няколко пъти дневно стаите и помещенията, които обитавате. Свежият въздух е най-добрият враг на всякакви вируси и бактерии.

Точно това ви съветваме да правите и ние от Expert.bg.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички