Какво хапват на Великден в различните страни


Какво хапват на Великден в различните страни
Снимка:

1861

Великден е! Един от най-големите християнски празници се отбелязва по различен начин в различните страни по света. Ако сте решили тази година да експериментирате и да сложите нещо по-различно на трапезата, можете да почерпите идеи от традиционните за други държави ястия, съобщава foodpanda. Ето и някои предложения: 

Русия: Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия, обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.

Италия: На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.

Гърция: Тестено изкушение наподобяващо козунак с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.

Испания: Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция, той прилича на голяма поничка гарнирани с твърдо сварено яйце.

Великобритания: Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трабезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.

Мексико: „Capirotada” е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.

Грузия: На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.

Германия: Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag” или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден, немците да се хранят със зелени на цвят храни.

България: На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.

Expert.bg ви пожелава весел празник!

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички