Какво представлява пчеларската центрофуга и какви видове има


Какво представлява пчеларската центрофуга и какви видове има
Снимка: iStock/Guliver

2527

Ако в миналото единственият метод за производство на мед от пчелните пити е бил пресоването, то днес това може да се случи и посредством центрофуга. В някои райони от света като Африка и Азия все още се работи със старата технология, но в Европа, включително и в България, се залага основно на центрофугирането. С негова помощ не се налага честата смяна на пчелните пити, а и се добива качествен краен продукт, който има висока пазарна цена.

За какво се използват центрофугите за мед

Съвременните центрофуги за мед са характерни с изпръскването на мед чрез така наречената центробежна сила. Тя е била приложена за първи път през далечната 1865 година в област до Венеция. Аналогът на съвременната техника за центрофугиране от миналото е била така създадена, че да не води до унищожение на питите, докато се извлича медът. Нейният създател е бил Вон Хруска.

Центрофугата за мед претърпява прогрес през 1874 година, когато е бил изобретен барабан, в който се разполагат, така че да са в радиуса на окръжността – радиална. В модерния си вариант, техниката работи по начин, по който на пчелите да не им се налага да възстановяват питите всеки път, когато се добива мед. Това се определя като изключително предимство както за производителя, така и за животните, които са с първостепенна важност за правилното функциониране на екосистемата.

С течение на годините се наблюдава значителен подем по отношение на технологиите, който не подминава и центрофугите за мед. Те биват усъвършенствани до такава степен, че се разделят на две категории – радиални и хордиални. В следващите редове ще разберем повече за тях.

Какви видове има

Ако имате или планирате да имате бизнес с пчели, то първото нещо, за което трябва да помислите, това е закупуването на хубава центрофуга за мед. Тя е ключова за постигането на високи успехи, а при избор е важно да се предвиди следното:

  • големината – центрофугите за мед могат да се бъдат с 2 или 60 рамки. Моделите с 24 броя са сред най-купуваните, която има капацитета да напълно тенекията в рамките на 6-10 минути;
  • структура – отново се връщаме на радиалните и хордиалните видове, като към тях е резонно да добавим и касетъчните. Последните изискват питите да бъдат ръчно обръщане с помощта на ръка, докато при радиалните това не се налага. Хордиалните дават възможност за максималното използване на центробежните сили, което ги класира като идеални за по-малки пчелини;
  • начин на работа – съществуват ръчни модели и такива с мотор. Първата опция не е изгодна, ако ще се използва дълго време. За професионалното пчеларство са удачни моторните центрофуги.

Обърнете внимание диаметъра на техниката – колкото е той по-голям, толкова по-тихо ще работи тя. Друг важен аспект при избор е начинът ѝ на почистване и разглобяване, дизайнът и цената.

Доходоносен ли е бизнесът с пчели

Все повече млади предприемачи решават да заложат на бизнес с пчели. Тук е релевантно да е каже, че този вид дейност се определя като една от най-благородните, което я превръща и в призвания. Производството на пчелни продукти може да бъде изключително доходоносно, стига да знаем как да стартираме и каква техника да си набавим.

Отглеждането на пчелни семейства често започва като хоби, а след това се превръща в професия и в начин на живот. То може да е в подкрепа на бюджета, но и да бъде сериозна дейност, обвързана с високи професионални цели. В повечето случаи тези отрасли се развиват в селските райони, където има благоприятни условия за отглеждането на пчели.

Максималното механизиране на всяка една дейност е „тайната съставка“ за това меденото начинание да бъде успешно, споделят хора в бранша. Наличието на поточна линия, която да са взима всички рамки и да ги транспортира до центрофугата за мед също ще допринесе за това пчелният бизнес да се увенчае с успех, а на по-късен етап да донесе след себе си и удовлетворителна печалба.

Как да го стартираме и каква техника ще ни е нужна

Броят на пчеларите в България расте всяка година. Днес те са около 40 хиляди, като освен тях има и много любители, които се занимават с отглеждането само на 1-2 кошера. За професионална дейност може да се говори, когато броят на пчелните семейства е далеч по-голям – например около 100.

Не е възможно да се каже с точност колко точно средства ще са ни нужни, за да стартираме бизнеса с пчели успешно. В случая е необходимо да сме не само добри предприемачи, но да имаме и подробни научни познания, за да потръгнат нещата по възможно най-добрия начин. Желателно е районът, в който ще отглеждаме пчелите, да не е в близост с производства и да не е в съседство с други пчелини.

Колкото до необходимата техника – закупуването на центрофуга за мед е само една малка част от вложенията, които ще ни се наложи да направим. Други важни придобивки са сепараторите, декристализаторите, хранилки и поилки за мед, инвентар за майкопроизводство и т.н. Изборът на инвентар зависи от мащабите на бизнеса, разполагаемия бюджет и желаните резултати.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички