Какво представляват неинвазивните методи за откриване на течове?


Какво представляват неинвазивните методи за откриване на течове?
Снимка: iStock

1556

Много от нас не са наясно какво точно представляват скритите течове и защо е необходимо да бъдат коректно открити и отстранени. Това, че не се виждат по никакъв начин не означава, че няма проблем. Напротив! Водопроводчици сигнализират, че се касае за специфични повреди, които могат да нанесат сериозни щети не само на вашето имущество, но и това на съседите ви. Причините, които са приоритетни за професионално откриване на течове е в това да се установи точното местоположение както и да бъдат предприети адекватни, правилни действия за отстраняване на аварията.

Проблеми с ВиК инсталацията

Те могат да бъдат от най-различно естество. От капещи кранове до инсталационни дейности и занимания, които са свързани с уреди, санитарен фаянс и други аксесоари, които използваме ежедневно в бита. Неизменна част от един имот е натоварването на водопроводната система, а това до голяма степен крие риск за нейната цялост и правилно функциониране.

Когато проблема е невидим в съвремието не се пристъпва директно към рушене и къртене с цел да се стигне до теча и той да бъде отстранен. Нанесените щети, които могат да възникнат в случая биха били в особено големи размери, тъй като не е точно ясно къде се намира съответния проблемен участък. Скъсването на тръби, пропуквания и други дефекти биха могли да се появят при динамика на земните слоеве, които не усещаме, но по този начин сградите „се наместват“ и са възможни водопроводни повреди. Решение има и то е популярно като неинвазивен метод за диагностика благодарение на:

- Звукова апаратура;

- Влагомери;

- Термокамери;

- Роботи;

- Миниатюрни камери и други.

Съобразно спецификата на обекта и потенциалната щета, която смятате, че има се прилага конкретния уред, който би спомогнат за точното установяване на проблема и неговото локализиране. Когато има яснота за това къде именно се намира проблема то водопроводчиците биха предприели ефективни действия, които да спомогнат за сигурна реакция по отношение на проведените ремонтни дейности.

Защо ги наричат „Скрити течове“ и как могат да бъдат открити?

Съвременното строителство непрекъснато се развива и идеята е колкото се може по-малка част от комуникациите и инсталациите за вода и електричество да бъдат видими. Но това до известна степен носи след себе си редица последици. Те се отнасят до това, че има сериозни трудности по откриване на проблема и разрушенията в никакъв случай не се разглеждат като вариант за търсене.

- Ключа към търсенето и то правилна насока се крие в апаратната диагностика. Тук става въпрос не просто за потенциал от възможности, а:

- Коректно;

- Безупречно точно;

- Изключително прецизно;

- Експедитивно локализиране на проблема.

А когато налице са именно тези основни фактори, които са в състояние да установят позицията на аварията имайте предвид, че безспорно има защо да разчитате на професионално отстраняване на аварията. Те са скрити, но в никакъв случай неоткриваеми, тъй като благодарение на високотехнологичната апаратна диагностика можете да разчитате на изключително качествено извършен ремонт с минимални разходи и демонтаж на облицовки.

Кои апарати се приема като най-точни и удобни за откриване на течове?

Какъвто и диагностициращ уред за дистанционна локация да бъде приложен то това при всички случаи би спестило време, разходи и усилия при установяване позицията на теча. Накратко откриването е сравнително лесен метод, посредством който се установява местоположението на аварията без това да налага каквито и да било действия, свързани с разрушения и пряк контакт с повърхностите.

Уредите, които са предпочитани от водопроводчиците за извършване на обследване на терените и участъците, в които се смята, че има наличие на теч, са именно термокамерите. Това са устройства, които се характеризират с:

- Високотехнологичен принцип за диагностика;

- Работят на принципа на рентген;

- Могат да се прилагат за обследване както за наличие на скрити течове така и като вариант за установяване на топлинни загуби;

- Дават точна и много коректна локация на възникналата авария с до 98 % прецизност;

- За кратко време правят анализна диагностика на големи и дори с труден достъп терени.

Препоръчителни са за прилагане дори в случай на покупка на нов имот като по този начин потенциалните купувачи могат да бъдат сигурни, че обекта, който купуват наистина си заслужава. Когато има наличие на влага или топлинни загуби от дограма или балкони определено това би довело до допълнителни разходи за купувачите.

Ползи от термографското обследване

Скритите течове са причина за редица аварии и дефекти, които могат да възникнат по имотите, където се наблюдават такива. Такива са електрически аварии, поява на мухъл и създаване на неблагоприятни условия за живот. Да не говорим, че и конструктивно самата сграда би претърпяла известни рискове.

- Ползите от термогравската диагностика за откриване на течове са свързани с:

- Евтин метод за локализиране на проблемите;

- Бързина и експедитивност;

- Не се налага къртене и разрушения докато не се установи точната позиция на теча;

- Този способ е изцяло дистанционен.

Имате редица основания при съмнение за теч и потребност от бързото му откриване да инвестирате именно в професионални услуги, които биха гарантирали точно и прецизно установяване на авариите.

Статията е написана съвместно с  https://www.dnevnik.co.rs/

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички