Какво разкриват разсекретените "Досиета Х" на ЦРУ?


Какво разкриват разсекретените "Досиета Х" на ЦРУ?
Снимка: iStock

11935

Разсекретени документи за НЛО на ЦРУ бяха публикувани онлайн като разкритията на т.нар. "Черна кутия" говорят за "мистериозни експлозии" и "контакт с извънземни", съобщава британският вестник Sun, предаде БГНЕС

Документите са пълни със стотици разсекретени записи, съдържащи някога строго секретна информация за "Неидентифицирани въздушни феномени" (UAP).

Известна като "Черната кутия", базата данни е достъпна благодарение на десетилетни усилия за достъп до архивите на ЦРУ, които датират от 80-те години на миналия век.

Джон Грийнуолд-младши, който управлява уебсайта, казва, че документите съдържат това, което ЦРУ твърди, че са всичките му документи за UAP. Това е предпочитаният от американското правителство термин за въздушни обекти, които експертите не могат веднага да идентифицират или обяснят. Много от тях може да се окажат трикове на светлината или повреда в инструментите на пилот, но шепа от тях са обекти на разследвания от Пентагона.

Грийнуолд, който започва разследване на НЛО досиетата на американското правителство през 1996 г. на 15-годишна възраст, признава, че води борба с ЦРУ за публикуване на неговите записи на UAP от десетилетия.

"Преди около 20 години се борих години наред, за да получа записи за НЛО, публикувани от ЦРУ", каза той. "Направих всичко по силите си и накрая го постигнах. Получих голяма кутия от няколко хиляди страници и трябваше да ги сканирам една по една."

Грийнуолд качил файловете - плод на 10 000 доклада, свързани със Закона за свобода на информацията за НЛО - на уебсайта Black Vault - Черната кутия. Сред страниците има странна история за мистериозна експлозия в малък руски град.

Жителите съобщават, че са видели "движеща се огнена сфера", предизвикала страхове от НЛО, но местните военни съобщават, че стигнали до извода, че източникът на взрива е склад с амониева селитра. Разследването на ЦРУ е неубедително.

Друго досие Х описва подробно разпит на босненски беглец, който твърди, че е осъществил контакт с извънземни.

Независимо дали вярвате на разкритията или не, Грийнуолд вярва, че публикуването на файловете е въпрос от обществено значение. "Просто и ясно, обществеността има право да знае!", категоричен е той.

Случващото се идва само 6 месеца преди горещо очаквания доклад за НЛО, който ще бъде публикуван от правителството на САЩ.

Пентагонът и разузнавателните агенции ще трябва да разкрият всичко, което знаят за призрачните наблюдения, като част от законодателството, вмъкнато в законопроекта за облекчение на Covid-19, подписан от американския президент Доналд Тръмп по-рано този месец. Експертите от разузнаването получиха само 180 дни, за да съставят официален доклад за наблюденията на мистериозни летящи обекти в близост до американски военни бази, който скоро ще бъде публикуван.

Физикът Енрико Ферми предполага, че огромният размер на Вселената - и милиардите подобни на Слънцето звезди в галактиката и техните планети - създава голяма вероятност там да има интелигентен живот. Някои от тези цивилизации може да са развили междузвездни пътувания, предполага той.

Но Ферми също отбелязва, че има значителна липса на доказателства за живот на други планети. Шансовете извънземните да могат да се свържат с нас са високи, но няма реални доказателства за съществуването на извънземни, твърди той. Този парадокс, наречен "Парадоксът на Ферми", обърква учените от десетилетия.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички