Канадци откриха светкавичен метод за изтрезняване


Канадци откриха светкавичен метод за изтрезняване
Снимка: iStock/Guliver

5923

Канадски учени са разработили прост и бърз метод за премахване на алкохола от тялото, който не изисква скъпо оборудване. Резултатите от изследването им са публикувани в Scientific Reports, предаде БГНЕС, цитирайки РИА Новости. Измислиха идеален лек срещу махмурлук

Етанолът, присъстващ във всички алкохолни напитки, когато достигне определено ниво на концентрация в кръвта, започва да действа като отрова, нарушавайки функцията на кръвообращението, увреждайки мозъка и други вътрешни органи. Според Световната здравна организация около 3 млн. души умират годишно в резултат на тежка алкохолна интоксикация.

До 90% от алкохола се извежда извън човешкото тяло от черния дроб с постоянна скорост, която не може да се увеличи. Диализата, интравенозните течности и снабдяването с кислород могат леко да ускорят изчистването на кръвта от алкохола. Как алкохолът влияе на организма?

Изследователи от Университетската здравна мрежа (UHN) в Торонто са открили начин чрез интензифициране на работата на белите дробове да се премахва алкохола от организма. Учените са установили, че при хипервентилация - дълбоко и бързо дишане - алкохолът се отделя три пъти по-бързо, отколкото през черния дроб и колкото по-силен е дъхът, толкова повече алкохол се отделя от тялото.

Тази техника е била известна на лекарите и преди, но е била използвана в ограничена степен, тъй като при такова натоварване на дробовете човек губи много въглероден диоксид, заедно с който се отделя и алкохолът, но бързото и рязко намаляване на този газ в кръвта причинява замаяност и припадъци.

„Не можете просто да хипервентилирате тялото, защото след няколко минути ще се замаяте и ще припаднете“, казва ръководителят на изследването д -р Джоузеф Фишър, анестезиолог и старши научен сътрудник в Изследователския институт на UHN в Торонто.

Авторите са разработили компактно устройство с размер на портфейл, което поддържа нивата на въглероден диоксид в кръвта на пациента по време на хипервентилация. Оборудването е много просто - състои се от малък резервоар със сгъстен въглероден диоксид, няколко свързващи тръби и маска.

"Това е много просто устройство, което може лесно да бъде произведено навсякъде по света. Не изисква електроника, компютри или специални филтри. Удивително е как не сме стигнали до това откритие преди няколко десетилетия", казва д -р Фишър.

Това проучване е първото практическо доказателство, че процентът на елиминиране на базовия алкохол може да бъде значително увеличен с използването на хипервентилация. Знаците, че имате проблем с алкохола

Авторите смятат, че разработената от тях концепция не само ще създаде нови методи за лечение на тежка алкохолна интоксикация, но и ще помогне на тези, които просто искат много бързо да изтрезнеят.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички