Кога морковите са най-полезни за очите


Кога морковите са най-полезни за очите
Снимка: iStock

11628

Със сигурност много пъти сте чували, че морковите са почти най-полезният продукт за здравето на очите. Но наистина ли е така? Помага ли зеленчукът да запазим остротата на зрението си в продължение на много години и как трябва да ядем моркови, така че да извлечем максимум полза? 9 здравословни проблема, за които ви сигнализират очите

Човечеството отдавна знае, че за да се поддържа здравето не само на очите, но и на целия организъм като цяло, е необходимо редовно да се попълва запасът от витамини. В състава на морковите влизат ценни витамини: РР, Е, К, С, и от групата В, както и цяла гама от микроелементи: калий, фосфор, магнезий, кобалт, мед, цинк, никел, йод.

Морковите съдържат и етерични масла, които са изключително полезни за човешкото тяло. Най-важното обаче, заради което се ценят, е каротинът, който при попадане в тялото се превръща във витамин А. Именно неговото присъствие в организма играе най-важната роля за поддържане здравето на очите.

За да може ценният каротин да донесе очакваните ползи, е необходимо да се осигурят всички условия за максималното му усвояване от организма. Не всеки знае, че простото хрупане на моркови е неефективно, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Каротинът се абсорбира идеално само в комбинация с мазнини. За да се повиши ефективността при консумация на моркови, трябва да ги подправите със зехтин или заквасена сметана, защото каротеноидите са мастноразтворими вещества. 

Ако искате да получите още повече ползи от морковите, добавете към овкусената с растителна мазнина салата магданоз, който се слави с антиоксидантните си свойства.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички