Кои са причините да наемете лицензирана фирма за смяна на водомери?


Кои са причините да наемете лицензирана фирма за смяна на водомери?
Снимка: iStock

3760

За текущите ремонти по ВиК системата може и да нямате претенции относно това дали фирма или работещ на свободна практика майстор е добре да наемете. Но в хода на използването на водната инсталация могат да възникнат различни специфични потребности, при които е наложително използването на услугите на способен специалист. Сложността на конкретна манипулация, с която е необходимо да се справите е в основата на това да бъдат пренебрегнати съществени фактори, които да осигурят качество, сигурност и безаварийно използване на водния ресурс. Пример за по-специална услуга е ремонта и нуждата от подмяна на водомера. Главното, което е важно да имате предвид тук е, че задължение на абонатите и потребителите е да бъдат използвани услугите на лицензирани фирми за смяна на водомери.

Аргументи, налагащи смяната

За да използваш вода е необходимо да заплащаш съответния разход, който си направил през месеца. За целта на всеки обект има инсталиран уред, чиято основна роля е свързана именно с това да осигури точно отчитане на количеството ресурс, което се консумира за битови или други цели.

Още при изграждането на даден строителен обект биват предвиждани в проекта местата, на които ще бъдат монтирани измервателните устройства. Когато настъпи момента да се въведе в експлоатация жилищния или друг тип обект се извършва узаконяване и пломбиране на водомера като по този начин се завежда и партида на конкретния абонат, който има ангажимент да заплаща съответното количество разходвана вода. Но с експлоатационните ни занимания е неизбежно да не настъпят амортизации по измервателния уред. Точно поради това в даден момент може да се наложи да бъде извършена смяна.

Съществените аргументи, които налагат провеждането на дейността са свързани с:

- Неточно и некоректно отчитане на разхода на вода;

- Теч;

- Морална остарялост;

-  Корозия и други.

Сигнал за дефект може да бъде подаден към дружеството доставчик от самия абонат или от инкасатор, който периодично извършва отчитане на показанията.

Какво означава „Лицензирана фирма“ за смяна на водомери?

За всеки вид дейност, свързана с ремонтни услуги си има съответните специалисти. Няма как да наемете електротехник за монтаж на водомер или пък водопроводчик за извършване на поправки по електропреносната мрежа. Ясно е, че когато се касае за водомер имате нужда от водопроводчик, но защо  се акцентира върху това, че работата следва да бъде извършена само от лицензирани фирми?

Спецификата на водомерите и в това, че те подлежат на контрола на дружеството доставчик на вода. С цел да не се допуснат манипулации или недобросъвестно използване на водния ресурс измервателните уреди биват пломбирани и узаконявани като на всяко съоръжение се монтира пломба с уникален номер. Именно това налага дейността да бъде извършена от утвърден орган, който да спази конкретната процедура и да въведе реално в експлоатация устройството, посочват от Сликарство.

И тъй като не всеки водопроводчик е оторизиран да провежда такива дейности то определено е важно да имате предвид, че само и единствено получилите лиценз фирми, които имат сключен договор с доставчика са в състояние да предоставят нормативно издържана услуга. Това ще ви гарантира:

- Качество на извършената работа;

- Компетентно отношение;

- Въвеждане в експлоатация на измервателното устройство;

- Спазване на нормативната уредба на доставчика.

Принципи и етапи за извършване на смяна

Като цяло самата манипулация не е сложна и дори водопроводчици, които не са лицензирани могат да извършат услугата. Но това не ви гарантира узаконяване и пломбиране, които са задължителни за да можете да използвате вода в конкретния обект.

Етапите, които са ангажимент на лицензираните фирми, предлагащи такива услуги са:

-  Предоставяне на възможност за избор на нов водомер, който отговаря на изискванията на доставчика;

- Опис на причините за смяна на уреда;

- Демонтаж и изготвяне на протокол с описани номер на стария водомер и пломбата, която също се демонтира;

- Монтаж на ново измервателно устройство;

- Тест;

- Пломбиране и узаконяване.

Не повече от 30 минути ще трае работата на водопроводчика. Определено професионалните умения са решаващи за това да получите качествена услуга, гарантираща спазване на процедурата, наложена от дружеството доставчик на вода.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички