Компания в Лондон създаде уникална технология за инвестиране в изкуство


Компания в Лондон създаде уникална технология за инвестиране в изкуство
Снимка: Getty Images/Guliver

3846

Уникална по рода си платформа за безплатно осигуряване на независими пазарни данни, пазарни оценки и други инвестиционни параметри в помощ на арт инвеститори бе създадена в Англия от лондонската компания Artstaq. Платформата се нарича Artex500 и е автоматизирана за генериране на оферти и рейтинг в реално време, съобщава френското списание за изкуство Artprice.

Джоузеф Барта, който е изпълнителен директор на Artstaq, прогнозира новият модел за обмен скоро да предизвика революция в света на изкуството, привличайки за първи път търговци, хедж фондове, банки и други институции да инвестират в изкуство, като значително разширят пазара на изкуството и приведат по-голяма прозрачност и ликвидност за сектора.

„Пазарът на изкуство в момента е на стойност 63.3 милиарда щатски долара, но поради липсата на прозрачност 97 % от професионалните инвеститори не търгуват в него. Ние вярваме, че платформата за изкуство „Artex500” ще промени това. Ако убедим само 10%, светът на изкуството ще утрои размера си, което е чудесна новина за всички, особено за галерии, художници и колекционери”, споделя Барта.

Платформата е в експлоатация от началото на годината и към момента е фокусирана върху новопоявили се млади артисти, но създателите ѝ виждат потенциал за разширяване в утвърдените и скъпоструващи топ имена в изкуството.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички