Местят Националния стадион, 4 варианта за новата локация


Местят Националния стадион, 4 варианта за новата локация
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

3805

Столична община търси ново място, на което да премести Националния стадион „Васил Левски“. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, предаде БГНЕС.

„Разгледахме няколко варианта, преди повече от 2 месеца, със спортния министър Красен Кралев, Националният стадион „Васил Левски“ да бъде преместен. Едното предложение беше свързано с терени, които са собственост на министерството на отбраната, в местността „Къро“. Става дума за зоната срещу "Арена Армеец", която може да бъде обслужена с третата метролиния, която е предвидена по проект. Друг вариант е да се направи реконструкция на някой от съществуващите стадиони, като например „Славия“. Обсъждали сме възможности на изнасяне на стадиона извън града, по периферията, както е в Мюнхен“, обясни Здравков. Следващият възможен терен се намира в район “Връбница”, където първоначално била идеята да се построи зала “Арена Армеец”, но според Здравков, теренът на бул. “Ломско шосе” е общински, но не е добре обезпечен транспортно, защото се намира далече от метрото.

По думите на архитект Здравков, това е наложително, първо защото мястото на Националния стадион не е в центъра на града, а и защото е важно да се изгради стадион, който да отговаря на всички изисквания на УЕФА за достъпност, добра среда и да е разположен на най-доброто и подходящо място.

„От тези четири предложения няма избрано ново място все още“, уточни Здравков и добави, че спортното министерство има последната дума да каже къде ще се намира новото спортно съоръжение.

Главният архитект коментира и изразената в четвъртък позиция на спортния министър Красен Кралев, който преди три дни съобщи, че не е съгласен с новия подробен устройствен план за Борисовата градина. Кралев дори заплаши да съди Столична община, ако не се съобразят със забележките му.

„Планът е подложен на обществено обсъждане и ако министерството има предложения по отношения на техните бази, нека да ги представи в графичен вид като мотивирани предложения“, обясни той и каза, че не вижда причини да се съдят.

Попитан какво се случва със сградата на „Артекс“ „Златен век“ в кв. „Лозенец“, Здравков каза, че чака решението на съда.

„Има заповед от ДНСК, която подлежи на съдебен контрол, и тя е обжалвана от „Артекс“ пред съда. Очакваме решението на съда, след което ще мога да коментирам изказванията на строителите, че скоро ще продължи строителството им“, обясни главният архитект.

Здравко Здравков не успя да си спомни защо миналата година е казал, че разрешителното разрешение на „Артекс“ е валидно до 2020 г.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички