Метеоролози по цял свят отбелязват професионалния си празник


Метеоролози по цял свят отбелязват професионалния си празник
Снимка: Gettyimages

4410

В днешния ден, 23 март, за 71-ви път се отбелязва Световният ден на метеорологията –дата, на която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация. 

Историята започва много преди 1950 г. - на 14 ноември 1854 г., едно непредвидимо събитие нанася тежко поражение на англо-френския флот в разгара на Кримската война –една от най-силните бури, регистрирани в Черно море, която потопява флотилията на съюзниците до град Балаклава, днес квартал на гр. Севастопол. Направеният извод е, че ако е съществувала служба, която да събира ежедневно и своевременно метеорологични сведения от различните страни, движението на бурята би могло да се проследи и да се избегнат огромните загуби на флота. Така, през 1856 г. се заражда идеята за създаването на служби за времето, които да организират постоянни наблюдения и разпространение на метеорологичните данни.

Днес, Световната метеорологична организация (СМО) е междуправителствен съюз на 193 държави-членки и територии и е една от специализираните агенции на ООН в областта на метеорологията, климата и хидрологията.

Всяка година СМО и членуващите в нея държави и територии отбелязват Световния ден на метеорологията с различни теми и послания. Избраната тема за 2021 година е "Океанът, нашият климат и времето". Темата не е случайна, а е по повод началото на Десетилетието на океанологията за устойчиво развитие (2021-2030) на ООН.

Океаните заемат 71% от територията на Земята. Те абсорбират 25 % от всички въглеродни емисии, които произвеждаме и представляват естествен „регулатор“ на нашия климат, но и са изключително уязвими спрямо въздействието на изменението му. 

Киселиността на океаните се повишава, морският лед се топи и темпът на повишаване на морското равнище се е ускорил.

През 2020 г. се наблюдаваха продължителни суши, които удължиха сезона на горските пожари по целия свят. По-високите температури спомогнаха за рекордния сезон на ураганите в Атлантическия океан и необичайно интензивните тропически циклони в Индийския и Южния Тих океан.

Лятото на 2020 г. не подмина и България по отношение наличието на екстремни метеорологични явления. Тогава в страната бяха регистрирани едновременно локални наводнения и екстремна суша. През месеците май, юни, юли и първата половина на август силни гръмотевични бури, придружени от проливни дъждове, градушка и бурен вятър, предизвикаха местни наводнения, щети по пътната инфраструктура и електропреносната мрежа предимно в западните и централните части на страната. В източната половина на страната през летните месеци валежите бяха незначителни. 

Продължителният безвалежен период, съчетан с високи температури, а на места –със силен поривист вятър, увеличи значително риска от пожари в областите Кърджали, Хасково и Ямбол. В районите на Велико Търново, Русе,Варна, Шабла, Хасково и Кърджали беше регистрирана тежка агрометеорологична суша, която нанесе щети и редуцира добивите от пролетни култури на около 19 000 км2 от земеделската територия на страната. В периода от 26 юни до 3 септември в цялата страна бяха регистрирани продължителни горещини (6-18 дни) с максимални температури от 32°C и повече.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички