Милиардерът Франсоа-Анри Пино ще даде 100 млн. евро за възстановяването на "Нотр Дам"


Милиардерът Франсоа-Анри Пино ще даде 100 млн. евро за възстановяването на "Нотр Дам"
Снимка: Getty Images/Guliver

13162

Държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира набирането на средства за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“. Потребителите му са поканени да направят еднократно дарение или да организират ежемесечен фонд.

Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата. Франсоа-Анри Пино е сред най-заможните хора в света, той е собственик на модните къщи "Гучи" и "Ив Сен Лоран" и е женен за актрисата Салма Хайек.

Политици от цял свят изпращат своите съболезнования на ръководството на Франция. Потребителите на социалните мрежи обсъждат случилото се и пишат, че 15 април е един от най-лошите дни в историята не само на страната, но и на света.

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ е овладян, но е нанесъл огромни щети, информира AFP.

В продължение на часове около 400 пожарникари се бориха с голям пожар, който срути покрива на световноизвестната средновековна църква. Един пожарникар е пострадал сериозно по време на гасенето.

Двете камбанарии, които се издигат над фасадата на "Нотр Дам", бяха спасени, както и известният прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход. Високата кула, която се издигаше над основния кораб на катедралата рухна.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата "Нотр Дам", са били спасени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на "Нотр Дам" Патрик Шове.

Причината за пожара остава неясна. Част от катедралата е била закрита от гори. Възможно е пожарът да е започнал заради нарушаване на техниката за безопасност по време на реставрацията й. Ремонтите започнаха наскоро, след като в каменните стени на 850-годишния храм бяха забелязани пукнатини, които предизвикаха опасения, че сградата може да е станала нестабилна.

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му влязоха в катедралата, когато на тавана все още проблясваха искри. Той благодари на пожарникарите и обеща, че една от най-важните културни забележителности на столицата ще бъде възстановена.

"Нотр Дам" е един от символите на Париж. Катедралата се посещава от 13 милиона души годишно, повече отколкото другата известна забележителност в града - Айфеловата кула.

"Нотр Дам" е дала името си на един от най-известните френски романи "Парижката Света Богородица" на Виктор Юго.

Построената през XII и XII век готическа катедрала е обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г. За последно "Нотр Дам" е търпяла сериозни повреди по времето на Великата френска революция в края на 18-ти век. По време на двете световни войни известната сграда не понася никакви поражения.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички