Милионерът, който иска да плаща повече данъци


Милионерът, който иска да плаща повече данъци
Снимка: iStock/Guliver

6777

В никоя друга държава в Западна Европа разликата между бедни и богати не е толкова голяма, колкото във Великобритания. Дори и в идиличния Девън на границата към Корнуол. Гай Синг-Уотсън е милионер, сред най-богатите и непременно иска да предприеме нещо срещу нарастващата бедност, разказва Deutsche Welle.

Гай Синг-Уотсън работи за кратко като бизнес консултант в Лондон и в Ню Йорк, след което решава да се върне във фермата в Девън, където е роден - защото бързо осъзнава, че парите не носят непременно щастие. В родната ферма той започва да експериментира с био зеленчуци и не след дълго печели много повече, отколкото е очаквал. Служителите му са над 1000, като в течение на последните години Синг-Уотсън им е прехвърлил 100 процента от собствеността на ниска цена.

Необикновената кауза на един мултимилионер

Още: Милионер разкри 4 неща, за които не бива да пилеете време и пари

Нарастващата бедност наоколо гневи богаташа. Сегашното британско правителство не прави нищо, за да помогне на хората, които затъват все по-дълбоко в инфлацията и растящите лихви, споделя той пред АРД. Синг-Уотсън иска да промени това положение - и затова е готов да плаща по-високи данъци. Заедно с още 40 милионери той е написал писмо до британския премиер Риши Сунак, в което е формулирана следната елементарна идея: "Ако данъкът за мултимилионерите се увеличи само с 1 процент, това ще донесе към 60 милиарда евро приходи в хазната".

Отговор от "Даунинг стрийт" така и не идва, тъй като британският премиер Риши Сунак е твърдо против увеличаването на данъците - и особено против специалните данъци за по-богатите. "Поканихме Сунак в нашата група - нали и самият той е мултимилонер. Но не прояви интерес", разказва Синг-Уотсън пред германската медия.

Още: Новият британски премиер е мултимилионер и е два пъти по-богат от крал Чарлз III

"Парите текат само нагоре"

Синг-Уотсън е наясно с аргументите на противниците на идеята - по този начин милионерите ще бъдат прогонени от страната, макар че именно те са тези, които осигуряват работни места. Според Синг-Уотсън този аргумент е безсмислен. "През последните десет години бедните във Великобритания стават все по-бедни, а богатите - все по-богати. Парите не се стичат надолу - те текат само нагоре. Няма факти, свидетелстващи за противното."

Над 2 милиона британци са зависими от раздаваните хранителни помощи, посочва в тази връзка АРД. При това сред тези, които имат нужда от помощ, все по-често са и съвсем нормални семейства, които просто не успяват да се справят с изхранването на децата си.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички