Мулти култи: Арменка и холандец говориха за символиката на килимите по нашите земи


Мулти култи: Арменка и холандец говориха за символиката на килимите по нашите земи
Снимка: ПР

6406

Холандецът Якоб Ван Бейлен влезе в ролята на учител в Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново. Яп, както го наричат многобройните му приятели в старата българска столица, разказа за техниките на изработка на старите български килими и символиката в тях. Познанията си той е трупал с години, докато е издирвал и събирал у нас и в чужбина български килими. Днес колекцията му от килими наброява близо 590 експоната.

Учениците от специалност „Моден дизайн“ в гимназията получиха нови знания за отделни школи в килимарството в България и за техниките на създаване на чипровските и котленските килими.

„При чипровските килими геометричните орнаменти са направени от диагонални линии, а при котленските - от малки квадратчета“, разказва Якоб. Различните стилизирани фигури върху тях имат значение. Птицата означава свобода, гнездото – семейство, защита, сигурност. „Но значението на повечето фигури е забравено или е натоварено с друг смисъл в по-късни периоди“, обяснява Якоб Ван Бейлен, който и показа на учениците част от старите си килими от своята колекция.

Интересна презентация за арменските килими, макар и от разстояние, направи и Хермина Емирян. Тя разказа за най-стария оцелял килим - килимът „Пазирик“, който е открит в гробница в Сибир, датираща от V в. В момента се намира в Ермитажа. Въпреки, че има много култури, които си го приписват, той се смята от много експерти за кавказки и по-специално арменски. Изтъкан е с типичните арменски двойни възли и червените нишки са направени по арменска технология. Според експертите този килим е бил погребален. До 1920 г. в арменските килими има предимно християнски мотиви. Когато Армения е била част от СССР, използването на религиозни символи в изкуството е било силно ограничено или забранено. Традиционното използване на кръстове и други религиозни мотиви в килимите започва отново след разпадането на СССР и продължава и до днес. Други фигури, които могат да се видят върху арменски килими, са различни версии на дракони и орли.

Интересната приказка за килимите на живо и онлайн бе организирана от образователния експерт Марияна Георгиева. Срещата е част от уъркшопа „Културно многообразие“ и от проект „EU COOLтура“, който Българското училище за политика създаде и изпълнява с подкрепата на ЕС. На нетрадиционния урок присъстваха също и Георги Гърев, зам.-директор по учебната дейност, инж. Марияна Иванова - старши учител по професионална подготовка, Цветелина Тутовска-Милчева и Галя Николова - художници и преподаватели по дизайн на облекло. Получените нови знания за орнаментите в килимите на различни етноси ученици от специалност „Моден дизайн" ще използват при изработката на различни продукти, които също са заложени в проект „EU COOLтура“ и ще бъдат показани на заключително събитие в София.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички