Най-големите провали на филми за супергерои за всички времена


Най-големите провали на филми за супергерои за всички времена
Снимка: Unplash.com

329

След боксофис бомбата Marvel - "Мадам Уеб", става все по-ясно, че феновете на киното и комиксите ще имат още по-големи изисквания и очаквания относно кинопродукциите, които им се предстоят. 

Въпреки безспорните успехи на повече филми, продуцирани от Marvel и DC, трябва да споменем, че има и някои ярки провала в боксофиса. Независимо дали бюджетите са твърде големи/малки, сценарият е посредствен, рекламата и мърчандайза на филма са слаби или пък кастинга е неподходящ, на феновете със сигурност им се е налагало да изтърпят филма-провал, или въобще да пропуснат да отидат до кино салоните. 

Жената котка - Дори зашеметяващо красивата Хали Бери, облечена в прилепнал костюм от латекс не успя да спаси този филм. Версията от 2004 г. се различава от класиката на DC, по която бяха луди всички фенове на поредицата за Батман. С бюджет от 100 млн. долара филмът успя да донесе малко над 82 млн. долара приход. Независимо дали става въпрос за отзиви и ревюта на филми, продукти или лицензирани онлайн казина в България, общественото мнение е от голямо значение за определяне на нивата на популярност и успех. Но каквото и да си говорим, основният фактор за успеха на един филм са именно постъпленията от него. Ето защо "Жената котка", с участието на Хали Бери е смятан не само за един от най-големите филмови провали за супергерои на всички времена, но и заема заслужено място в класацията на най-лошите филми. 

Фантастичната четворка - Въпреки че версията на "Фантастичната четворка" от 2005 г. събра 333,5 млн. долара, а продължението - още 301 млн. долара, за голяма част от меломаните и критиците той си остава в категорията провал с лош актьорски състав, слаб сценарий и твърде пародиен за жанра. Marvel се опита да поправи тази грешка няколко години по-късно. Разполагайки с по-голям бюджет, филмът донесе само 168 милиона долара в боксофиса, в сравнение с бюджет от 155 долара, като загуби 142 милиона долара. Изводът от тази ситуация е, че понякога просто трябва да спрем с опитите да поправим нещо. 

Зеленият фенер - Едва ли има по-силен аргумент в колко катастрофален е един филм, от признанието на неговия главен актьор за това. При бюджет от 200 млн. долара (приблизително 280 млн. долара през 2024 г.), което през 2011 г. определено беше сериозен бюздже за филм за супергерой, Зеленият фенер донесе само 220 млн. долара приходи. На пръв поглед може да изглежда, че филмът е реализирал печалба, но като се добавят разходите за маркетингът, разпространението и т.н., той е на практика е на огромна загуба. Като се има предвид, че повечето филми за супергерои имат римейк, а "Зеленият фенер" , е достатъчно да си направим извода колко лош всъщност е бил филмът. 

Джона Хекс - Макар че комикс версията на каубоя-антигерой, ловец на глави, беше достойна за разказване, реализирането на историята на голям екран не беше така успешно. Премиерата на филма през 2010 г., с участието на Джош Бролин и Меган Фокс не предвещаваше особен успех още от самото начало. С актьорски състав, далеч от звезден, въпреки популярността на Меган Фокс от "Трансформърс", в съчетание с факта, че по-голямата част от зрителите не познаваха героя на DC, филмът успя да спечели жалките 11 милиона долара в боксофиса. При бюджет от 47 млн. долара, плюс разходите за разпространение и маркетинг, които вероятно са направили крайната цена на филма близка до 100 млн. долара, "Джона Хекс" стана едни от най-големите касови провала в историята на филми за супергерои. 

Steel - Макар и заслужил прозвището "най-доминиращият в историята" на терена, на Шакил О'Нийл му се налага да се бори също толкова здраво и когато става въпрос за боксофиса. Когато Супермен е убит от Дуумсдей в началото на 90-те години на ХХ век, д-р Джон Хенри Айрънс създава броня, която в допълнение към ковашкия чук имитира силите на Супермен. Факт е, че феновете на Супермен не бяха особено очаровани от поредица, в която не участват нито един от антагонистите или главните герои, които познават. Като добавим към това и посредствената актьорска игра и високото ниво на кичозност, филмът с бюджет от 16 млн. долара успява да спечели едва 1,7 млн. долара в боксофиса. 

Отрядят на самоубийците - очаквали ли сте лента с участието на звезди като Марго Роби, Идрис Елба, Джон Сина и др. да бъде обявен за филмов провал? Реализирането на продължението на "Отряд самоубийци" - групата затворници, превърнали се в добри момчета, среща сериозни проблеми още в самото начало, след като се налага лентата да смени трима различни режисьори, преди да се спре на Джеймс Гън. Безспорно за недоброто представяне на " Отрядът на самоубийците" спомогна ситуацията с ковид-19, но едва ли фиаското на филма при бюджет от 185 милиона долара с насрещни приходи от едва 168 милиона, може да се припише само на пандемията. Отсъствието на актьори като Уил Смит в ролята на Дедшот и Джаред Лето като Жокера определено навреди на рейтинга на филма, както и липсата на качествена история. 

Супермен IV: Търсене на мир - Супермен беше емблематичен. Супермен II беше страхотен. Супермен III беше добър. Супергърл не е толкова много. Супермен IV беше ужасен. Очевидно, можете да имате твърде много от едно добро нещо. За десет години компанията DC създава пет филма, свързани с поредицата за Супермен. А каквото и да си говорим, това е твърде много и излишно. Въпреки познатият вече актьорски състав, който феновете обикнаха, четвъртата и последна част от поредицата бяха с доста орязан бюджет, което неимоверно се отрази на специалните ефекти във филма, на отпадането на близо 45 минути кадри, както и на злодей, който никой не харесваше.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички

Най-четени новини


виж всички