Най-трудните въпроси на интервю за работа и как да им отговорим


Най-трудните въпроси на интервю за работа и как да им отговорим
Снимка: iStock/Guliver

9675

Мениджърите от "Човешки ресурси", които обикновено провеждат интервютата за работа, стават все по-изобретателни в питанията си. Целта на нестандартните въпроси е както по-добре да бъде преценен кандидатът като човек, така и той да бъде накаран да заобиколи стандартните отговори и да реагира бързо. Вижте кои са някои от най-трудните въпроси, задавани на събеседвания, и как да им отговорите, ако ви ги зададат.

Как ще обясните с няколко изречения на осемгодишен какво е база от данни?

В Google често ползват този въпрос, за да видят какви са възможностите ви за комуникация с клиенти. Често клиентите не разбират технологичния език и термини. Един от най-добрите отговори на този въпрос е нещо от рода на „Базата от данни е машина, която запомня много информация за различни неща“, съветват от Five O'Clock Club - агенция за подбор на персонала.

Опишете жълтия цвят на сляп човек.

Въпрос цели да провери какви точно са комуникационните ви умения, както и възможността ви да описвате абстрактни понятия. Отговорът на този въпрос изисква „умения да се фокусирате върху конкретните характиристики на жълтия цвят и възможността да го опишете по позитивен начин, без да използвате обекти в жълто", като банани например.

Ако откриете, че имате 1 000 имейла в пощенската си кутия, но можете да отговорите само на 300, как ще ги подберете?

Този въпрос е важен, за да се разбере как организирате работното си време и подреждате приоритетите си. От Five O'Clock Club препоръчват да поставите с по-висок приоритет писмата от вашия пряк началник и най-големия си клиент. Всеки друг извън тези категории би ви се обадил по телефона, ако е нещо наистина важно.

Разкажете за случай, когато сте имали разногласия с вашия мениджър. Как са били решени те?

Класически въпрос, но е нужно да се подготвите за него. Целта е да се види как се справяте в конфликтни ситуации. Бъдете спокойни, когато отговаряте и давайте много подробности, за да се види, че сте имали право в описваната ситуация. Дайте да се разбере, че сте опитали всичко, за да се изгладят разногласията.

Колко бихте поискали, за да измиете прозорците в Сиатъл?

Няма как да знаете колко точно са прозорците в Сиатъл. Целта на въпроса е да може да се види как се справяте с проблеми и големи числа. Повечето хора приемат въпроса много конкретно и се опитват да изчислят какъв е броят на прозорците. Много по-добре е да насочите вниманието си към това колко бихте таксували за прозорец или за труда си като цяло, в зависимост от това колко време би ви отнело. Каквато и да е логиката ви, трябва да я обясните на интервюиращия.

Какво закусвате?

Много от въпросите целят да дадат отговор на това дали ще се вместите добре във фирмената обстановка и култура. Това е един от тези въпроси. В най-добрия случай обикновено ще закусвате нещо, което основна част от хората в компанията хапват сутрин, или се предлага във фирмената закусвалня.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички