Не правете тези 5 грешки при почистването у дома


Не правете тези 5 грешки при почистването у дома
Снимка: iStock/Guliver

6725

Почистването на дома е важно за хигиената, комфорта и домашния уют. Но за мнозина то е досадно и неприятно задължение, което изпълняват по неволя.

Има начини да улесните почистването вкъщи. Така ще отделяте по-малко време за домакинските задължения, прекарвайте повече време със семейството си, ще имате повече време за себе си и ще бъдете щастливи.

Ето 5 грешки, които често допускаме при почистването у дома:

1. Нанасяте почистващия продукт директно върху повърхността

Тази опция е лоша, защото не можете веднага да прецените колко почистващ препарат ви е необходим. Ако има твърде много от него, повърхността може да стане прекалено лепкава, замърсена и усилията ви няма да дадат желания резултат. Ако е по-малко, отново ефектът няма да е очакваният.

2. Не почиствате пособията за чистене

Измили сте старателно къщата с помощта на огромен арсенал от гъби, парцали, четки, но просто ги оставяте настрани и не ги измивате. Не правете това друг път. Огромно количество бактерии се натрупва по всички тези пособия, което може да е опасно за здравето ви. Освен това следващия път, когато чистите, ще разнесете бактериите из цялата къща. Дезинфекцирайте всички използвани уреди и пособия след всяко почистване, в противен случай те ще бъдат основен източник на инфекция при следващото използване.

3. Пренебрегвате препоръките на производителя

Сега има много препарати за пране, почистване и на всеки производителят посочва в какви обеми трябва да се използва, смесен с вода. Мнозина пренебрегват тази информация и сипват почистващ препарат "на око". Ако продуктът е твърде много, той ще остане на повърхността на влакната, привличайки още повече прах и мръсотия. Ако това се отнася до дрехите, ще се наложи да се перат още по-често, а това не е практично.

4. Измивате неръждаемата стомана с кръгови движения

Неръждаемата стомана е капризен и лесно "уязвим" материал. Ако не се грижите правилно за нея, повърхността бързо ще се надраска. Не правете кръгови движения, докато почиствате съдовете от този материал.

5. Използвате оцет за почистване на естествен камък

На практика всичко в къщата може да се измие и дезинфекцира с оцет, с изключение на естествения камък. Не позволявайте на материала да влиза в контакт с киселини, те бързо разрушават защитното му покритие, характерният му блясък ще изчезне. За да почистите такива продукти, купете специални препарати, чийто състав леко ще премахне мръсотията и няма да навреди на камъка.

Препоръчително е да използвате подходящите препарати за почистването на всяко едно нещо в дома си. Те са направени така че да не вредят.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички