Оптимизиране на отоплението на централната инсталация с радиатори


Оптимизиране на отоплението на централната инсталация с радиатори
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4469

Парното отопление е един от все по-предпочитаните способи, с които домакинствата си осигуряват ефективност. За да бъде процеса максимално ефективен се използват радиатори, чиято роля е свързана с това да се осигури правилно и равномерно разпределение на топлината. Подборът на радиатори няма да бъде правилен, ако самите ние не сме се запознали с тенденциите и видовете предложения в търговската мрежа.

Днес ще ви запознаем с три основни варианта, които са доказали, че именно с тях системата за централно отопление би работила така, че да не усетим студ и дискомфорт през зимата. Класифицираме ги в три категории, тъй като се отличават както като цена така и технически особености. На фокус ще бъдат – алуминиеви, панелни радиатори и вентилаторни конвектори, тъй като са с доказан потенциал, гарантиращ комфорта в жилището, което ще бъде отоплявано с тях.

Същност и ползи от инвестиране в алуминиеви радиатори

Най-голям е процента на желаещи да използват именно алуминиеви радиатори. Приоритетите им са много, но ще акцентираме на онези, които формулират продукта като наистина отговорен и рентабилен за отопляването на дома. Всъщност за да сме коректни ще споделим, че става въпрос за ползи както от самия материал така и от технологията за работа на тялото.

Изключителния интерес към алуминиевите радиатори се дължи на:

- Лекота на материала

А това позволява безпроблемна инсталация в санитарни помещения, бани, мокри помещения, спални, всекидневни, кухни и други;

- Високо ниво на топлообмен

Най-бързо се достига топлината в помещението именно с такива тела от алуминий, тъй като топлоотдаването стартира в момента на преминаване на загрятата течност в тялото;

- Достъпна инвестиция

Ако търсите рентабилно решение, с което да организирате отоплението в дома то ето, че точно тук ще намерите много добра алтернатива. Предвид високата устойчивост на корозия и дълголетие то очевидно си струва да вложите средства именно в такъв вариант;

- Пълен синхрон с уреда, който генерира топлинната енергия

Няма никакво значение дали се използва термопомпа, слънчеви колектори, котли, камини или печки на твърдо гориво и пелети, газови котли и други алтернативни способи това са вид радиатори, които успешно си партнират за да могат да подсигурят топлина и комфорт.

Със сигурност има защо и вие да се замислите дали пък именно телата от алуминий не биха били най-добрата възможност за работа на централната отоплителна инсталация.

Панелни тела – приложимост

На фона на това, че са едни от най-евтините варианти то това е сред причините такива панелни радиатори да се използват масово почти във всички държавни сгради, независимо дали се отопляват с локален или централен източник. Те са много актуални и като тела, лесно приспособими в различни видове жилищни площи. Широката им приложимост се дължи на някои техни специфични особености:

- Лесни за инсталиране както на стена така и под;

- Панелни са, а това ги прави дискретни и не заемащи голяма площ;

- Съпоставими са с различни видове флуиди;

- Издръжливи са на високо налягане, което ги прави добри при отопляване на многоетажни сгради;

- Както вече пояснихме цената им е по-достъпна дори от тази на алуминиевите тела.

Вентилаторни конвектори – какви възможности предоставят

Това е нова технология, която предлага на домакинствата възможност за осигуряване на комфорт посредством разпределяне на топлината посредством вентилатори, посочват от списание Максим. Преминаването на водата през тялото и наличието на вентилатор, който да осигури по-бързото отдаване на топлинна енергия показва, че тук затоплянето е оптимално бързо. Този тип конвектори могат да бъдат монтирани както на пода така и на стена, а също така се предлагат и в стоящи варианти. Сред водещите предимства на модела са:

- Тих режим на работа;

- Възможност за отопление и охлаждане в зависимост от източника на енергия;

- Регулиране на температурата в стаята посредством сензорен термостат;

-  Супер тънък и елегантен дизайн, изцяло адаптиращ се към модерния ви интериор.

За разлика от представените два типа радиатори тук цената е по-висока, но пък е въпрос на персонална преценка на кой от моделите бихте се доверили за да постигнете оптимална ефективност и икономии.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички