Отбелязваме Международния ден за изкореняване на бедността


Отбелязваме Международния ден за изкореняване на бедността
Снимка: Gettyimages.com

2807

Светът отбелязва 17 октомври като Ден за изкореняване на бедността.

Историята на Деня е свързана с датата 17 октомври 1987 година. На този ден повече от 100 хиляди души се събират на площад „Трокадеро” в Париж, където през 1948 година е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, за да отдадат чест в памет на жертвите на крайна нищета, насилието и глада.

Със своя резолюция, приета на 22 декември 1992 година, Генералната асамблея на ООН обявява 17 октомври за Международен ден за изкореняване на бедността и призовава всички държави на насочат усилията си към това, пише БГНЕС. Намаляването на крайната бедност и глада е цел 1 на целите на хилядолетието за развитие, определени от ООН през 2000 година. Докладът на Ilda Figuerdo отбелязва, че бедността и социалното изключване представляват посегателство над човешкото достойнство и нарушение на основни човешки права. Документът предлага равнището на минимални доходи в държавите от ЕС да бъде фиксирано на 60% от нивото на средните доходи в същата страна. Обръща се внимание на наличието в ЕС на хора, които имат работа и въпреки това живеят в бедност. В стратегия "Европа 2020" една от целите е 20 милиона европейци да преминат над прага на бедността и социалното изключване до 2020 г.

През 2015 г. 33.4% от българските деца с материални лишения живеят и в риск от бедност. Относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) е 54.0%, а за 10.7% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини, сочат данните на НСИ.

Половината от децата (49.7%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.), редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. (43.1%) и екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки и др.) - 45.9%. За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба (или еквивалента им при вегетарианците) поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала).В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 0.6%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.2 процентни пункта.

Национална мрежа за децата алармира, че над 40% от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване. Последното изследване на Националния статистически институт за 2015 г, показва, че 25.4% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност, което е с 6.3 процентни пункта по-малко спрямо 2014 г.

Въпреки подобрените нива при този индикатор спрямо миналата година (45,2%), е важно да се отчете влиянието на влошаващите се демографски тенденции, както и увеличаващото се с всяка изминала година неравенство в разпределението на доходите като цяло, съобщават от Национална мрежа за децата.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички