Отиде си британската кралица Елизабет Втора


Отиде си британската кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty Images

7695

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина на 96 години, след като прекара на трона 70 години.

"Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре." - се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Семейството на Елизабет II се събра в шотландското ѝ имение Балморал, близо до Абърдийн, след здравето ѝ рязко се влоши по-рано в четвъртък.

Всички деца на кралицата пътуваха до Балморал, след като лекарите поставиха кралицата под медицинско наблюдение. Нейният внук и бъдещ престолонаследник - принц Уилям, също е там, а брат му принц Хари е на път. 29 неща, които ще се случат, когато кралица Елизабет II почине

С нейната смърт най-големият ѝ син Чарлз, бившият принц на Уелс, ще поведе страната като нов крал и държавен глава на 14 държави от Британската общност, пише BBC.

"Смъртта на моята любима майка Нейно Величество Кралицата е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми. Ние дълбоко скърбим за кончината на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата й ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност и от безброй хора по света." - каза в изявление Негово Величество Кралят.

Кралицата застава на трона през 1952 г., а управлението ѝ е свързано с редица значими събития в съвременната британска история. Мандатът на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща периода на следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането на Обединеното кралство в Европейския съюз и оттеглянето от Общността.

Нейното царуване обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и завършвайки с новия британски премиер Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г. и назначена от кралицата по-рано тази седмица.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Почина принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II

Най-голямото съкровище на британския кралски двор

8 доста странни навика на кралица Елизабет II

5-имата монарси в Европа, които получават най-много пари от държавите си

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички