Откритие: Прасетата не се разболяват от COVID


Откритие: Прасетата не се разболяват от COVID
Снимка: iStock/Guliver

2982

Коронавирусът, който уби милиони по цял свят и заразява различни видове животни, не може да бъде опасен за прасетата, установява ново проучване. Изследване разкрива неподозирана интелигентност у свинете

Коронавирусът се смята за зоонозна болест, тоест произлиза от животни, и се разпространява при хората.

Свинските клетки, заразени с вируса, преминават през процес, известен като апоптоза, който убива заразените клетки и предотвратява разпространението на вируса. Изследването на учените е публикувано в академично списание Cell Death Discovery, предаде БГЕНС.

Не е изненадващо, че като зоонозен, вирусът е заразил различни видове животни - котки, кучета, порове, норки, елени, тигри и хамстери. Освен това, животните освен че са се заразявали помежду си, са заразявали и хора. От самото начало на епидемията учените са знаели, че прасетата могат да бъдат заразени с коронавирус, но за да го прихванат, ще трябва да са изложени на голям вирусен товар.

Учените се надяват откритието, че прасетата се заразяват, но не се разболяват, да може да бъде модел за изследване на вирусната имуногенност.

В изследването си учените заразяват с Ковид клетки от дихателната система на свинете. Свинските клетки просто умират, след като са били заразени, като ядрата на техните клетки се раздробяват на парчета. ГМО-прасета са одобрени за храна и трансплантации на органи на хора

Тази форма на регулирана клетъчна смърт е известна като апоптоза и докато думата клетъчна смърт може да звучи плашещо, тя всъщност означава, че вместо да разпространяват инфекцията към други клетки, заразените клетки просто умират, спирайки инфекцията в нейните следи, като същевременно причиняват минимална щета на тъканите. За разлика от свинските, човешките клетки, вместо да се подлагат на апоптоза, са значително по-податливи на некроза. Това е друг вид клетъчна смърт, но е значително по-малко контролирана от апоптозата.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички