Паметник на другаря Си Дзинпин? Сърбия иска да благодари на приятелски Китай


Паметник на другаря Си Дзинпин? Сърбия иска да благодари на приятелски Китай
Снимка: getty images

3113

Първо дойдоха инвестиции за милиарди долари. След това милиони дози ваксини. Сега нова кампания настоява Сърбия да благодари на Китай по начин, който би следвало да е останал някъде назад в миналото – чрез изграждане на статуя на „Другаря Си“. Предложението идва от дребната политическата партия „Нова комунистическа партия на Югославия“, която плати за поставянето на билборди в столицата Белград, призоваващи за признателност към китайския президент Си Дзинпин чрез издигането на негов паметник в местен парк, пише Bloomberg.

Въпреки, че сръбското правителство не е заявило подкрепа към идеята, няма почти никакво съмнение, че Сърбия гравитира все повече на изток отколкото на запад по време на COVID-19 пандемията. Сърбия и Унгария бяха държавите, които решиха директно да поръчат ваксини от Китай, докато планът на Брюксел боксуваше.

Нов Китайски културен център за 55 млн. долара бе завършен в Белград. Сградата се намира на мястото на бившото посолство на Китай, което бе разрушено по време на бомбандировките на НАТО през 1999 година, когато организацията се намеси за да спре сръбските репресии в Косово. Новият културен център включва зали за конференции и изложби. Междувременно Унгария планира да дари земя за изграждането на китайски университет в Будапеща, въпреки възражението на кмета на града и критиките от ЕС, че страната се сближава с Пекин.

Будапеща и Белград ще бъдат свързани с нова железопътна линия, която е финансирана чрез китайски заеми и изграждана от китайски компании. Това приятелство засега работи добре за сръбския президент Александър Вучич. Китай инвестира в единствения производител на стомана в Сърбия, който бе придобит от китайската HBIS Group, както и в най-голямата компания за мед и злато, която вече се контролира от Zijin Mining.

Тези трансакции, заедно с договорите сключени с китайски компании за реконструкция на сръбската инфраструктура, оформят инвестициите в страната до сумата от 8 млрд. долара. Правителството е признателно за китайската подкрепа преди година, когато Китай първа изпрати помощ на Сърбия в борбата с пандемията. След това Сърбия внесе 3.7 млн. дози от ваксината Sinopharm, което оформи близо 70% от дозите в страната. Сърбия е ваксинирала напълно 27% от населението си в сравнение със средно 15% в ЕС, по данни на Vaccine Tracker на Bloomberg.

Въпросът е какво ще стане с опитите на Сърбия да стане член на ЕС при положение, че страната се сближава с Китай. Русия и Китай подкрепят сръбските претенции над Косово – нещо, от което Сърбия трябва да се откаже, ако иска да получи зелена светлина за ЕС. Освен това инвестициите в Сърбия от ЕС са в пъти повече от китайските вложения.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички