Плодовете, които трябва да хапваме през есента


Плодовете, които трябва да хапваме през есента
Снимка: iStock

23001

Стара народна мъдрост гласи, че когато замирише на печени чушки, можем да помиришем и края на лятото. Това не е задължително лоша новина, защото в последните години видяхме, че септември и октомври могат да бъдат чудесни за почивка и разходки сред природата.

Да, трябва да кажем сбогом на дините и пъпешите, защото техния сезон изтича, но идват много други прекрасни плодове, които можем да включим в нашето меню.

Ще разкажем кои са те и най-важното – с какво могат да ни бъдат полезни. Приятното е, че могат да се консумират директно, да се сложат във фреш или смути и пак да се насладим на техните здравословни плюсове. И още нещо – всички те са традиционни за есенния сезон, което е допълнителна гаранция, че са пресни.

Грозде

Ранните сортове грозде вече със сигурност са вкусно изядени, а по салкъмите висят златните и тъмни зърна, които очакват не само да бъдат превърнати във вино и ракия, но и станат част от нашата трапеза. Гроздето е богато на антиоксиданти, калий, а според специалистите може да бъде много полезно за кожата, зрението, коленете и има противовъзпалителни свойства.

Круши

Изключително апетитни, златни и меки круши! Интересното при тях е, че нямат голям силен калоричен състав, но за сметка на това са пълни с полезни антиоксиданти и витамини. Крушите са полезни за стомаха, сърцето и могат да бъдат включени в диета на хора с диабет.

Ябълки

Ябълките са изключително вкусни плодове, които всички (е, почти всички) обичаме. Много популярно е да се пие студено пресован сок от ябълки (повечето фермерски пазари предлагат), както и да се слагат във фрешове. Любимата ни комбинация определено е фреш от морков и ябълка.

Самият тип плодове са богати на антиоксиданти и пектин, от което произтичат основните им полезни свойства. Различни медицински проучвания сочат тяхната полезност за сърцето, зъбите, понижаването на риска от диабет и много други. Голям плюс е полезното им действие за черния дроб.

Сини сливи

Отново много търсени за ракия, но в крайна сметка и безкрайно полезни за хапване. Сините сливи, както и ябълките, могат да се сушат, но най-полезното от тях идва когато ги ядем сурови. Те са пълни с фибри и редовното им приемане помага за свалянето на килограми.

Могат да бъдат полезни при проблеми с черния дроб и при анемия, защото спомагат за усвояване на желязото. Не ги приемайте в големи количества, защото ще усетите техния диуретичен ефект и ще имате проблеми със стомаха.

Смокини

Обожаваме сладко от смокини в комбинация с палачинки. Не са за подценяване и пресните плодове. Те понижават холестерола и са пръв помощник при отслабване, помагат при запек (както и сините сливи) и превантивен ефект срещу сърдечни заболявания. Могат да бъдат много полезни и при баланс на диета за диабет.

Не забравяйте, че ако имате специфично медицинско състояние или хранителни алергии, е задължително да се консултирате със специалист преди консумация.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички