Почина Джон Лоутън: Гласът на July Morning


Почина Джон Лоутън: Гласът на July Morning
Снимка: БГНЕС

9122

На 29.06 е починал Джон Лоутън, легендарният изпълнител на July morning, съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев във Facebook. Лоутън стана популярен в България, където се оформи своеобразен култ към тази песен и ритуалното посрещане на изгрева на морския бряг.

Легендарният вокал на "Юрая Хийп" си отиде на 74 години след кратко боледуване. Само преди дни Цонев направи концерт за 1 юли – Джулай морнинг. "Не успя да дойде Джон Лоутън, но пък спомените за минали години на тази дата с него остават", сподели Цонко. Двамата бяха близки приятели.

Джон Лоутън беше голям приятел и на България - той много харесваше природата, историята и културата на страната ни. Участва в редица български филми, предавания и културни инициативи.

Джон Лоутън си отиде от този свят малко преди да навърши 75 години на 11 юли. Роден е в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата The Deans, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата West One, а по-късно в Stonewall.

През 1969 г. се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група "Луцифер френд", с които записва 9 албума. През 1976 г. се присъединява към групата "Юрая Хийп", с която записва албумите Innocent Victim, Firefly, Fallen Angel и Live '79 и в продължение на 4 години изнасят концерт" в Европа и САЩ.

През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – Butterfly Ball на живо в Роял Албърт Хол през 1975 г. с легендите от Deep Purple Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги. Джон Лоутън е популярен в България като изпълнител на парчето July Morning. От 2004 г. ежегодно изпълнява песента на концертите в Каварна – Калиакра рок фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички