Ползи за здравето от взаимодействията човек- животно


Ползи за здравето от взаимодействията човек- животно
Снимка: Allpets.bg

152

Ежедневието често се превръща в източник на стрес, a взаимодействията между човек и животно предлагат уникален извор на утеха, радост и здраве. Било то просто галене на котка или дълги разходки с куче, тези моменти ни свързват с едно по-просто, но изключително важно измерение на нашето съществуване.

Физически ползи от съжителството с животни

Наличието на домашен любимец може да има изненадващо положително въздействие върху нашето физическо здраве. Изследвания показват, че хората, които редовно разхождат своите кучета, са по-активни и имат по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания. Това е прост пример за това как малките и големи кучета могат да ни мотивират към по-здравословен начин на живот.

Освен това, присъствието на животно в дома може да намали стреса и кръвното налягане. Учените смятат, че ритуалите на грижа за животно, както и неминуемата любов и признателност, която получаваме от тях, спомагат за освобождаването на окситоцин – хормон, известен със своите успокояващи и щастливи ефекти.

Психологически и емоционални ползи

На емоционално ниво, животните могат да бъдат наши терапевти без дипломи, предлагайки безусловна любов и подкрепа. В моменти на самота или депресия, те са там, за да ни напомнят, че винаги сме обичани и животът си струва да бъде живян. Тяхната способност да ни помогнат да преодолеем различни ситуации и да ни насочват към настоящето е несравнима.

За хората, които се борят с тревожност, рутината на грижата за животно може да действа като котва, която помага да се остане заземен и фокусиран. Въздействието на животните върху нашите емоционални състояния е толкова значимо, че много психотерапевти включват домашни любимци в своите терапевтични сесии.

Терапевтични и рехабилитационни ползи

Терапевтичните и рехабилитационни програми, включващи животни, стават все по-разпространени и признати за своята ефективност. Кучета, котки и дори коне са включени в терапии за подкрепа на лечението на разнообразни здравословни проблеми, от физически до психологически заболявания.

Тази практика, известна още като асистирана терапия с животни, демонстрира значителни подобрения в моториката на пациентите, както и в техния емоционален баланс и благополучие. Участието на животните в рехабилитационни програми не само помага за физическото възстановяване, но и внася усещане за утеха, радост и емоционална подкрепа, което е съществено за общото благополучие на пациентите в процес на възстановяване.

Как да извлечем ползите от взаимодействието с животни

За да извлечем максимума от нашите взаимоотношения с домашни любимци, е важно да подходим съзнателно и отговорно. Ето няколко стъпки, които можем да предприемем.

●      Редовни физически активности

За собствениците на кучета, дневните разходки не само стимулират физическото здраве на вашето куче, но и вашето собствено . Игрите на открито подпомагат укрепването на мускулите и подобряването на координацията.

●      Емоционална връзка

Отделете време всеки ден за взаимодействие с вашето животно, било то чрез гушкане, игра или тренировки. Това засилва вашата взаимна връзка и спомага за емоционалното ви благополучие.

●      Обучение и социализация

Обучението на вашето животно не само подобрява неговото поведение, но и стимулира умствената му активност, предотвратявайки скучаенето и деструктивното поведение.

Ако все още не сте открили радостта от съжителството с домашен любимец, може би е време да обмислите тази възможност. Адаптирането на животно от приют може да бъде обогатяващо преживяване както за вас, така и за избрания от вас спътник. Всяко животно заслужава любящ дом, а вие получавате верен приятел, който ще внесе здраве, щастие и смисъл в живота ви.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички